steksz.hu

Annyit drágult a magánegészségügy, hogy az emberek inkább kötnek biztosítást

Annyit drágult a magánegészségügy, hogy az emberek inkább kötnek biztosítást

A magánellátások díjai átlagosan 30 százalékkal emelkedtek tavaly, amit egyre kevesebben tudnak zsebből fizetni.

A HVG figyelt fel arra a kutatásra, amely szerint tavaly tízből még csak egy magyarnak volt magán-egészségbiztosítása, azóta viszont folyamatosan nő a biztosítottak száma. A magánegészségügyi szolgáltatók piacának növekedése mellett, a magánellátások költségei átlagosan 30 százalékkal emelkedtek ebben az időszakban, amit egyre kevesebben tudnak zsebből fizetni, így egyre nagyobb a magán-egészségbiztosítási szolgáltatásra való igény.

Idén már közel 350 ezer forintra emelkedett a magyar háztartások évi egészségügyi kiadása, ami az egy évvel korábbi 290 ezer forinthoz képest jelentős növekedés – ez derült ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. reprezentatív kutatásából.

Az emberek harmada rendszeresen vesz igénybe valamilyen privát egészségügyi szolgáltatást, viszont 50 százalék még mindig zsebből fizet ezekért, pedig magán-egészségbiztosításon keresztül is finanszírozható a magánorvosi ellátás.

Az Allianz biztosító vizsgálata szerint nő az igény a magán-egészségbiztosítások iránt. Az emberek elsősorban a várakozási idő csökkentése miatt kötnek ilyen biztosítást, hiszen jellemzően néhány napon belül sorra lehet kerülni a magánrendelőkben. Emellett a professzionális szolgáltatás is döntő tényező. A náluk szerződők átlagéletkora 38 év. A járóbeteg fedezeteket nyújtó biztosítás esetében 36 év, a fekvőbeteg csomagnál 42 év, míg a kombinált járó- és fekvőbeteg csomagnál 40 év az átlagéletkor.

A labor, képalkotó diagnosztikai és a szakorvosi vizsgálatokat veszik az emberek igénybe a leggyakrabban, és ezekre költik a legtöbbet, ha az egészségükről van szó.

A szakorvosi vizsgálatok közül a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, ortopédiai és az ultrahang vizsgálatok vezetik a top 5-ös listát, de a legnépszerűbb vizsgálatok közé tartozik a gasztroenterológia, az endokrinológia, a kardiológia, a belgyógyászat és a szemészet is.

Ami az egészségtudatosságot illeti, az Allianz a témában végzett tavalyi online felmérése rámutatott, hogy a válaszadók közel 32 százaléka vesz részt rendszeresen különféle kivizsgálásokon, a kutatást megelőző három évben pedig a megkérdezettek több mint fele járt valamilyen szélesebb körben ismert specifikus vizsgálaton- írta a HVG.

A témában érdemes ezt az oldalt is meglátogatnia.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük