steksz.hu

Ketyeg a nyugdíjbomba, mi is rajta ülünk

Ketyeg a nyugdíjbomba, mi is rajta ülünk

A világ legtöbb pontján az öregségi ellátással komoly probléma lehet a jövőben, a demográfiai változások miatt 2050-ben körülbelül 1,6 milliárd 65 éves vagy idősebb ember lesz világszerte. Mivel egyre kevesebb aktív dolgozó jut majd egy-egy idős emberre, a nyugdíj-rendszerek tartóoszlopai mindenütt megremeghetnek. Nálunk is. 

Azokban a szisztémákban, ahol a dolgozó népesség finanszírozza a nyugdíjakat aligha fogják kiállni az idő próbáját. Sok helyen lehet finomítani és javítgatni, de ahol a korhatárhoz nem mernek hozzányúlni, ott hamar bekövetkezhetnek a bajok, hisz a társadalmak gyakorlatilag mindenhol egyre jobban elöregednek. Az Allianz kutatásában vizsgált államok közül 23 országban a nők nyugdíj-korhatára még mindig alacsonyabb volt, mint a férfiaké, annak ellenére, hogy a nők várható élettartama magasabb.

Értékelése alapján a legstabilabb lábakon a dán nyugdíjrendszer áll. Itt nem kell aggódni az öregségi ellátás jövője miatt. Igaz ez azzal jár, hogy az északi országban 2035-től már 69 éves korig kell majd dolgozni.

Idehaza is egyre kevesebb aktív dolgozó kell kitermelje a nyugdíjakat, úgy hogy a társadalom elöregedése miatt az idősek aránya folyamatosan nő. A rendszerváltás évében még ezer dolgozóra 200 nyugdíjas jutott, 2022-ben azonban ez a mutató felment 303-ra.

A rendszer igazán akkor fog megreccsenni, amikor a „Ratkó-unokák”, vagyis az a népes tömeg, amely 1973 és 1977 között született, elkezd nyugdíjba vonulni.

Ez a folyamat úgy 2037-től indulhat el és 2039 körül lesz csúcsponton. Ez lehet az a pont, amikor a jelenlegi finanszírozási rendszer már biztosan nem fog működni. Addig nagyon komoly érdemi reformra lesz szükség a hazai nyugdíjrendszerben.

Ha megszületett a döntés, hogy félreteszünk a nyugdíjunkra, akkor sem egyszerű választani a rendelkezésre álló lehetőségek közül, hiszen rengeteg féle nyugdíj-előtakarékosság létezik.

A kiválasztás első körében sokat segít, hogy az államilag elfogadott definíció pontosan meghatározza a nyugdíjcélú megtakarítások körét, és ezeket három alaptípusba sorolja:

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  • Nyugdíjbiztosítás
  • Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (NYESZ)

Ezen belül persze rendkívül széles a paletta, jelenleg a három alaptípuson belül több mint 70 nyugdíjcélú előtakarékosság létezik ma Magyarországon.

 

 

 

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük