steksz.hu

Nem könnyű félretenni minden hónapban

Nem könnyű félretenni minden hónapban

A magyarok egynegyedének nem marad pénze a hó végére, ráadásul a lakosság negyede egész évben nem képes megtakarítani. Az elmúlt egy évben kismértékben ugyan, de romlott a magyar lakosság pénzügyi helyzete – ezt mutatja az International Personal Finance 2023 májusi, reprezentatív kutatása.

Miközben korábban a magyarok 78 százaléka azért valamennyit félre tudott tenni, a legfrissebb felmérés során már 27,4 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem tudott megtakarítani az év során. Mindez vélhetően a jövedelmi különbségek emelkedésére utal, mert a korábbi felmérésekhez képest nőtt azok aránya, akik érdemi összeget tudtak megspórolni – közölte a novekedes.hu.

A válaszadók 19,7 százaléka sorolható ebbe a kategóriába, közülük 2,7 százaléknak nagy összeg (a havi jövedelem több mint 50 százaléka), míg 17,1 százaléknak elegendő összeg (a havi jövedelem 20 és 50 százaléka között) marad hó végén is a számláján. A korábbi kutatásokban az ilyen, érdemi megtakarítással rendelkező válaszadók aránya csak 10 (2020), majd 17 (2021) százalék körül alakult.

Összességében tehát az elmúlt 12 hónapban enyhén romló megtakarítási képesség jellemezte a magyarokat, amit a gazdasági, jogi környezet változása alapján érthető is lehet (hiszen magas volt az élelmiszer-infláció, emelkedtek a rezsiköltségek, illetve annak, akit nem mentett meg a kamatstop, növekedhettek a kamatköltségei is).

Hírgrafika: bankradar.hu

Generációs különbségek, élen a fiatalok

Szintén izgalmas eredményeket hozott az, hogy miként alakult az egyes generációk megtakarítási képessége. Azt feltételezhetjük, hogy az emelkedő korral és a növekvő szakmai tapasztalattal, idősebb korban a jövedelmek is nőnek. Mégis a nagyrészt családalapítás előtt álló, 18-34 éves korosztályban a legmagasabb, 30,4 százalék az említett „érdemi” havi megtakarítók aránya, míg a 35 és 54 év között 19,3 százalék, és 55-75 éves kor között csak 11,6 százalék. Talán igaz lehet az a mondás, hogy amíg az embernek nincsen gyermeke, addig mindenre van pénze, amikor már vannak gyermekei, akkor semennyi pénz nem elég.

Rendszeres megtakarítás

Eltérő mintázat látszik abban is, hogy milyen rendszerességgel tudnak a magyarok megtakarítani. Akár pozitív mutatónak is mondhatjuk, hogy a megkérdezettek egyharmada minden egyes hónapban képes félretenni, az ő arányuk pontosan 33,5 százalék. Itt két részre oszlik a megtakarítók tábora, „a kényszer nagy úr” – vallhatják azok a rendszeres megtakarítók, akik mindig ugyanakkora összeget takarítanak meg, ez ugyanis lehet például egy rendszerességet megkövetelő pénzügyi program eredménye. Ugyanakkor az ilyen megtakarítók csak feleannyian vannak, mint azok, akik eltérő összegeket tudnak megtakarítani, ami talán életszerűbb, mert a váratlan kiadások hullámzása miatt az összeg ingadozhat. Itt is elég riasztó az a 27,34 százalék, akik egész évben semmit sem tudtak megtakarítani.

Pénzügyi magabiztosság

Aligha meglepő, hogy a lakosság egyes tagjainak pénzügyi magabiztossága mennyire szorosan összefügg a jövedelmi helyzettel. A válaszadók fele, egészen pontosan 50,1 százalék vallja, hogy kellően ért a pénzügyekhez. Érdekes, hogy itt is jelentős eltérés mutatkozik a nemek között, hiszen, ez az arány a férfiak körében 62,2 százalék, míg a nők körében 38,8 százalék.

Érdekesség, hogy a korral csökken a magabiztosság is. Ezt okozhatja az, hogy az emberek felejtenek, de talán az is, hogy a fiatalság magabiztossága után a tapasztaltabb válaszadók nagyobb felületen találkoznak az ismeretlennel. Akik a hónapok többségében egy meghatározott összeget félre tudnak tenni, azok 76,6 százalékban magabiztosak, míg akik nem takarítottak meg semennyit sem az elmúlt egy évben, ők csak 34,2 százalékban.

Félretett összegek

A kutatásból az is kiderült, hogy mindösszesen a válaszadók 35,5 százalékának van legalább hat hónapra elegendő megtakarítása. A magyarok 24,2 százalékának egyáltalán nincsen megtakarítása, viszont 10,4 százalék azon szerencsések aránya, akik több mint egy évre is ellátnak.

Ami a kölcsönfelvételi kedvet illeti, a megkérdezettek 44,3%-a élt ezzel a lehetőséggel a megelőző egy évben, 24,7 százalékban családi segítséget vettek igénybe, 12,2 százalékban pénzügyi szolgáltatókhoz, 9,3 százalékban a barátokhoz, illetve a kollégákhoz fordultak – a maradék 5,3 százalék vagy nem válaszolt, vagy valahonnan máshonnan kért kölcsön.

administrator

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük