steksz.hu

Erőre kapott a megakadt kilábalási folyamat

Erőre kapott a megakadt kilábalási folyamat

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését: 0,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene. Az Erste elemzői szerint A második félévre prognosztizált fellendülés meghatározó lesz a hazai gazdaság szempontjából is. 

A KSH rövid kommentárja szerint: a gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járultak hozzá. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése.

Az Erste elemzői úgy látják: 2024 első negyedévében újra erőre kapott a tavalyi év végén megakadt kilábalási folyamat. Előretekintve a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás párosulva a célsávban vagy a körül ingadozó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezheti. Kérdés, hogy a hazai háztartások fogyasztása milyen mértékben marad az országhatáron belül, illetve mennyiben oldódik az elmúlt másfél jóléti veszteségei miatt felerősödő óvatossági motívum.

A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. E tekintetben fontos szerep hárulhat a bizonytalan sorsú uniós forrásokra.

A második félévre prognosztizált fellendülés meghatározó lesz a hazai gazdaság szempontjából is. Az év egészére nézve továbbra is 2,0 százalékos növekedést várunk.

Related Articles