steksz.hu

Magánhitel? Nemcsak veszélyes, rámehet bizalom és barátság

Magánhitel? Nemcsak veszélyes, rámehet bizalom és barátság

Van egy gurigád kölcsönbe év végéig? Veszélyes kérdés lehet, még akkor is, ha látszólag megbízható barátunk, ismerősünk vagy rokonunk kérdezi. A magánkölcsönök nagyjából ötven százalékát egyáltalán nem vagy csak részben fizetik vissza. Senkinek nem érdemes kockáztatnia. 

Lehet kamatot szedni, ha ismerősnek adok kölcsön? Előfordult már, hogy barátai, rokonai kölcsönkértek Öntől? Lehet úgy kölcsönadni, hogy megmaradjon a jó viszony, és a pénzt is visszakapja? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Magyar Közjegyzői Kamara online kvíze. Érdekes kérdések ezek, s még tanulságosabbak a helyes válaszok. Eszerint ugyanis:

  • A magánkölcsönök nagyjából ötven százalékát egyáltalán nem vagy csak részben fizetik vissza egy nemzetközi felmérés szerint
  • Ha valaki nem fizeti vissza a tartozást, s az nem haladja meg a hárommillió forintot, csak fizetési meghagyást lehet kezdeményezni, nagyobb összegnél bírósághoz is lehet fordulni.
  • Nincs korlát, hogy mekkora összeget adhatok kölcsön magánszemélyként
  • Magánkölcsön esetén lehet kamatot szedni
  • Nincs szükség jogász közreműködésére, de nagyobb kölcsön esetén érdemes segítséget kérni

Ha tehát a kölcsönkérő abban bízik, hogy elkerülheti a banki kamatköltségeket, rosszul számol, ugyanis magánhitelnél is kérhető jogszerűen kamat. Ráadásul ha valaki önhibáján kívül nem tudja visszafizetni bizalmasától kapott összeget, az sok – akár jogi útra terelt – konfliktus forrása lehet, miközben a pénzintézetnek havi kisebb részletekben visszafizethető a kölcsönösszeg, s ha nagy a baj, a futamidő meghosszabbítása és egyéb könnyítési lehetőségek is szóba jöhetnek. 

Ha a lehetőségeit mérné fel, nézzen rá a komplexingatlan.com hitelkalkulátorára

Related Articles