steksz.hu

Emelkedik a rezsióradíj az építőiparban, mutatjuk, hogyan számoljunk

Emelkedik a rezsióradíj az építőiparban, mutatjuk, hogyan számoljunk

A minimális építőipari rezsióradíj ajánlott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke a 2021-ben meghatározott nettó 4520 Ft/óráról 5856 Ft/óra összegre emelkedett.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) közleménye szerint a 2023-as minimális építőipari rezsióradíj változását a 2022-es 5.070,- Ft/óra javaslathoz képest az elvárt garantált bérminimum 2023 eleji 14 %-os emelkedése mellett a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés és annak járuléka, valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése okozta. Ezen túlmenően a csoportos személyszállítás és az energiaköltségek jelentős emelkedése járult hozzá a minimális építőipari rezsióradíj 2023. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a minimális építőipari rezsióradíj az ágazati szereplők mellett a megrendelőknek is támpontot ad. Az embereknek fontos tudni, hogy ha egy vállalkozás a minimális építőipari rezsióradíját, a mostani rendeletben meghatározottnál kisebb összegben határozza meg, akkor az irreálisan alacsony árnak tekinthető.

Az elvárt garantált bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség. Az építőipari vállalkozások mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami elsősorban a személyszállítás költségének növekedését jelenti.

A szakképzetlen munkaerő magas aránya miatt a mérnöki helyi munkavezetés fokozását tette szükségessé, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

Az ÉVOSZ jelezte: a fentiekkel párhuzamosan 2022-es magas infláció hatása jelentősen befolyásolta a minimális rezsióradíj alakulását.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük