steksz.hu

Mennyit bukhatunk városi CSOK nélkül? Megmutatjuk!

Mennyit bukhatunk városi CSOK nélkül? Megmutatjuk!

Havonta akár 100 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel számolhatunk, ha nem használjuk ki 2023 végig a városi CSOK adta lehetőségeket, s jövőre már piaci alapú lakáshitelt veszünk fel jóval magasabb kamattal. 

December végén megszűnik a városi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), vagyis az 5000 lakosnál nagyobb települések már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Egyelőre csak körvonalazódik helyette egyfajta CSOK Plusz, erről azonban nemhogy rendelet nincs, még a részletek körvonalai sem nagyon ismertek. Jelen állás szerint tehát sokan, sokat veszíthetnek a támogatási forma kivezetésével. Nézzük, kik és mennyit. 

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy 2015-ben bevezetett állami támogatás, ahol a gyermeket nevelő, vagy gyermeket vállaló családok, gyermekek számától, ingatlan típusától függően 600 ezer forint és 10 millió forint közötti támogatást kaphatnak. Emellett támogatott lakáshitelt is kaphatnak hozzá, két meglévő vagy vállalt gyermek esetén maximum 10 millió forintot, három meglévő vagy vállalt gyermek esetén pedig 15 milliót. Számolhatunk illetékmentességgel is, valamint új lakás vásárlásakor teljes áfa visszaigénylési lehetőséget élvezhetünk. Az új lakást építők pedig a 27 százalékos áfát visszaigényelhetik 5 millió forintig. Ez a lehetőség megy a kukába január elsejétől annak, aki a határként meghúzott 5000-es lélekszámúnál nagyobb településen lakik. 

Mit bukhatunk tehát? 

  • Három gyermek esetén 10 millió forintot
  • Kedvezményes hitelt, melynek havi törlesztőrészlete (15 millió forint felvett kölcsön esetén) a helyette felvett piaci hitellel 50 ezer forinttal is megugorhat
  • Húsz év alatt ez a plusz összeg több mint 10 millió forint lehet
  • Önerőt, hisz a CSOK-támogatás felhasználható önerőként is lakáshitel felvételéhez. 

Nézzünk egy példát

A Komplex Ingatlan oldalán egy mosonmagyaróvári, 61 négyzetméteres kétszobás földszinti, kertkapcsolatos lakást 52 millió 990 ezer forintért kínálnak eladásra. Aki itt szeretné elindítani a családos életét, úgy, hogy rendelkezik 13 milliós önerővel, az most a fennmaradó 40 milliós összeget így teremtheti elő: 

  • Felveszi a 10 milliós CSOK-támogatást
  • Felveszi 15 milliós CSOK-hitelt 3 százalékos kamattal
  • Felvesz 15 millió piaci hitelt nagyjából 9 százalékos teljes hiteldíj-mutatóval. 

2024 január elsejétől az önereje mellé a 40 milliós hitelt piaci hitellel tudja csak finanszírozni. Most ekkora hitel 600 ezer forint vagy annál magasabb nettó jövedelemmel igényelhető 8,7-8,9 százalékos THM-mel és 343-348 ezer forint havi törlesztővel. A havonta kifizetett különbség 130 ezer forint, a 20 év alatt fizetett pedig 30 millió forint… 

Nem érdemes tehát halogatni: a szakemberek emiatt a városi CSOK felpörgését várják év végéig, aki teheti, az utolsó pillanatban kihasználja ezt a lehetőséget. 

 

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük