steksz.hu

Önerő lakásvásárláshoz: Nehéz helyzetben a fiatalok

Önerő lakásvásárláshoz: Nehéz helyzetben a fiatalok

A lakáspiacon a – főként fiatal – első lakásvásárlók hitelből való lakásvásárlás esetén gyakran hátrányos helyzetbe kerülnek, mivel kisebb jövedelmük miatt nehezen tudják a lakásárakkal együtt növekvő szükséges önerőt előteremteni – ezt nem csak mi mondjuk, hanem a Magyar Nemzeti Bank 2021-es jelentésében is ez áll. 

Ugyanakkor ők kisebb hitelkockázatot jelenthetnek a bankok számára, mivel főként lakhatásra vásárolnak ingatlant, jövedelmük pedig várhatóan növekszik majd a hitel futamideje alatt. Az állami támogatások – például a babaváró – a hitelből történő lakásvásárláshoz szükséges jövedelem mértékét ugyan csökkentették, de az emelkedő lakásárak az elvárt önerő szükségletet is emelték. A hatályos szabályozás szerint ez legfeljebb 80 százalék lehet, tehát például egy 50 millió forintos lakásra maximum 40 millió forint hitelt lehet felvenni. A 40 évnél fiatalabb lakáshitel-igénylők több mint negyede a lakása vételárának minimum 70 százalékát hitelből fizeti, és sokan megakadnak a 80 százalékos korlát miatt. 

Mi is az az adósságfék-szabály? 

Az Eurostat adatai szerint az átlagos magyar már elmúlt 27 éves, amikor el tud költözni a szüleitől. A 18 és 34 év közötti magyarok közel 58 százaléka él a szüleivel. 

Az MNB előírásai szerint ha a hitelt felvevő havi nettó 600 ezer forintnál kevesebbet keres, és minimum 10 évig törlesztene – ha egy pár közösen vesz fel hitelt, a jövedelmüket össze kell itt adni –, akkor a havi törlesztőrészlet nem lehet több a jövedelem felénél. 600 ezer forint feletti (közös) jövedelem esetén 60 százalékig lehet elmenni. Ráadásul ez nemcsak a lakásra felvett hitelt jelenti, hanem minden más törlesztést is, tehát ha valaki még törleszti a diákhitelt, más kölcsönt vett fel, netán hitelkártyája van, akkor kevesebb hitelt igényelhet a lakásvásárlásra. Ez azt jelenti, hogy sok olyan embernek, aki most a 20 százalékos önerőt nem tudja kifizetni, ez az adósságfékszabály is átugorhatatlan korlátot jelentene. 

A Babaváró segíthet, de sokszor nem elég önrésznek

Nézzük egy konkrét példát, egy győri lakásvásárlás esetét. A komplexingatlan.com-on most egy Győr-Szabadhegyen lévő, felújított, 94 négyzetméteres családi házat 68 millió forintért kínálnak.

Kiszámolható, hogy ehhez 13 millió 600 ezres önerőt kellene biztosítani.

A banki gyakorlatban ez az arány azonban gyakorta szigorúbb, tehát nem árt arra készülni, hogy a kinézett ingatlan árának inkább 30 százalékával rendelkezzünk, ez már 20 millió forint körüli összeg. 

Érdemes tudni, hogy csak akkor lehet teljes mértékben önerő a Babaváró hitel összege, ha a Babaváró és a piaci lakás vagy építési hitel igénylése között eltelt 90 nap. Ha ez nem teljesül, akkor a kedvezményes hitelnek csak a 75 százaléka minősülhet önrésznek. Ha a 10 milliós támogatás összejön és önrészként is használható, a fenti példa is mutatja: sajnos kevés lehet. Az ifjusagkutatointezet.hu idei elemzésre rámutat: “a lakás megszerzésének, bérlésének költségei kiemelkedően magasak, és a lakások hozzáférhetősége, elérhetősége, minősége, helye, illetve a lakáspiaci folyamatok sokszor nehezen megoldható kihívások elé állítják a fiatalokat.”

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük