steksz.hu

Elindult az önkéntes kamatplafon, hitelek kedvezőbb feltételekkel

Elindult az önkéntes kamatplafon, hitelek kedvezőbb feltételekkel

Az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok, 8,5 százalék alatti teljes hiteldíj-mutatóval. A kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére.

A Bankszövetség is támogatta, hogy 2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak. Ez a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

Mindez azt jelenti, hogy – az egyes bankok korábbi napokban történt bejelentéseinek megfelelően – a vállalkozások és a családok kedvezőbb feltételekkel tudnak hitelt felvenni mint korábban, így a bankok által vállalt alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek egy-egy vállalkozás vagy egy-egy család részére.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük