steksz.hu

Ingatlanvásárlásnál kulcskérdés az önerő: jövőre kevesebb is elég lehet

Ingatlanvásárlásnál kulcskérdés az önerő: jövőre kevesebb is elég lehet

Tart az egyezkedés a bankokkal, a jegybank az első lakást hitellel vásárlók esetében a jelenlegi 20 százalék helyett 10 százalékra csökkentené a vásárláshoz szükséges önerőt. A komplexingatlan.com már régóta jelzi, hogy a legnagyobb problémát az ingatlant vásárlók körében a kevés önerő jelenti. 

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy a lakáspiacon a – főként fiatal – első lakásvásárlók hitelből való lakásvásárlás esetén gyakran hátrányos helyzetbe kerülnek, mivel kisebb jövedelmük miatt nehezen tudják a lakásárakkal együtt növekvő szükséges önerőt előteremteni.

Körvonalazódik a megoldás, a Magyar Nemzeti Bank a hírek szerint a bankokkal egyezkedik, s tervei szerint 2024 első felében az első lakást hitellel vásárlók esetében a jelenlegi 20 százalék helyett 10 százalékra csökkentené a vásárláshoz szükséges önerőt.

Miért fontos ez? Egy példával szemléltetjük. 

Mosonmagyaróváron egy 78 négyzetméteres, 2 szobás, fiatalos tetőtéri társasházi tégla lakást kínál a komplexingatlan.com 33 millió 900 ezer forintért. Ennek az összegnek hitelfelvétel esetén jelenleg a 20 százalékos önereje 6 millió 780 ezer forint. Ha életbe lépne az új szabályozás – amihez parlamenti jóváhagyás sem kell -, akkor a kölcsönügylet 3 millió 390 ezerből elindítható lenne.

A jegybank terveinek hátterében az áll, hogy a viszonylag magas kamatok miatt a hitelpiac döcögős. Nehezíti a helyzetet, hogy 2024-ben az önerőként is felhasználható babaváró hitelt már csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti.

A g7.hu vette észre, hogy a jegybank Hitelintézeti Szemléjének júniusi tanulmánya szerint az összes lakásvásárló között 20 százalék volt az első lakást vásárlók aránya, viszont a hitelfelvevőknek csaknem a fele tartozott ebbe a csoportba. A tanulmány azt is megmutatta, hogy az első lakást vásárlók között jelentős számban voltak 35 évnél idősebbek, tehát sokan csak viszonylag későn tudják megvenni az első lakásukat.

Az MNB friss jelentésében hozzávetőleges dátum is áll: az elsőlakás-vásárlók esetében a hitelfedezeti mutató jövő év első felétől akár 90%-ra is emelkedhet, ami tehát azt jelenti, hogy akkortól 20% helyett 10% önerő is elegendő lesz az ingatlan megvásárlásához.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük