steksz.hu

Örülünk a nyolc százalék alatti inflációnak, közben a németek…

Örülünk a nyolc százalék alatti inflációnak, közben a németek…

Nálunk végre benézett 8 százalék alá az infláció, miközben Németországban két és fél éves mélypontra csökkent, ami 3,2 százalék. 

A novemberi inflációs adatokat tette közzé péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A fogyasztói árak havi szinten nem változtak, az éves index így 7,9 százalékra csökkent, ami hajszálnyival lett magasabb az általunk várt 7,8 százaléknál – írja kommentárjában Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző. Úgy látja, az 5 százalék alatti éves infláció akár már januárban megérkezhet, azonban nem lesz valószínűleg tartós.

Az MNB az idei év utolsó ülésén várhatóan további 75 bázisponttal vágja le az alapkamatot: 10,75 százalékra.

Az élelmiszerár-emelkedés lassuló ütemének és az energiaárak csökkenésének köszönhetően novemberben két és fél éves mélypontra csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint. Az év tizenegyedik hónapjában az infláció már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, és az elért szint 2021 júniusa óta a legalacsonyabb lett Németországban. Az energiaárak például összességében jelentősen, 4,5 százalékkal csökkentek novemberben az előző hónaphoz képest.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük