steksz.hu

A hitelesek kompromisszumokat kötnek az energetikában

A hitelesek kompromisszumokat kötnek az energetikában

A lakáspiacon az új építésű ingatlanok iránti kereslet és a bejelentett új projektek a piaci alapú lakáshitelekkel együtt parkolópályára álltak, amin jövőre a CSOK Plusz sokat javíthat. A hitelt is felhasználók inkább kompromisszumokat kötnek az energetikában, és korszerűtlenebbet, rosszabb állapotút vesznek ugyanazért az összegért, mondván, hogy szigetelni még lehet egy ingatlant, bővíteni nem nagyon. Ez azonban egy hibás megközelítés ‒ derül ki az Alfa Group piaci elemzéséből.

Az új építésű lakások ára a munkaerő- és az alapanyagköltségeket követi, tehát a beruházók szándéka ellenére is emelkedni kénytelen, míg a hitelkamatok eltántoríthatják a vevőket. A bérlakáspiac ezt kevésbé mereven, de követi, a bérbeadók mozgástere lényegesen nagyobb, mint az építőké, de az élénk, ide „átcsatornázódó” kereslet miatt az árak itt is magasak. Ezen a területen a jövőre induló CSOK Plusz mozgathatja meg a befagyott piacot ‒ mutatott rá Ohad Epschtein, az ingatlanbefektetéssel és bérbeadással foglalkozó nemzetközi Alfa Group magyarországi vezetője.

Egészen más a helyzet ugyanakkor a raktárak és logisztikai ingatlanok esetében. Bár az új bérleti szerződések országos átlagban minimálisan csökkentek, a fővárosi vagy ahhoz közeli raktárak kihasználtsága nem romlott, az Alfa Group esetében például folyamatosan 95% feletti. Ennek értelmében a logisztika az a terület, ahol továbbra sem torpant meg a beruházási kedv. Az építőipar fókusza, bár összességében csökkenő volumen mellett, de a logisztika és az energetikai felújítások irányába mozdult el.

Tartós és érdemi különbség látszik beállni a fenntartható(bb), minimális rezsivel működő, „zöld” bérlemények és a rosszabb energetikájú épületek között. A költséghatékonyság tehát egyre lényegesebb.

A lakásvásárlók között inkább egy ollót látunk nyílni. A befektetési, készpénzes vevők szinte kizárólag korszerű energetikájú ingatlanra költenek, és kihasználják a jelenlegi, vevőknek kedvező piaci helyzetet.

A hitelt is felhasználók azonban inkább kompromisszumokat kötnek az energetikában, és korszerűtlenebbet, rosszabb állapotút vesznek ugyanazért az összegért, mondván, hogy szigetelni még lehet egy ingatlant, bővíteni nem nagyon. Ez azonban egy hibás megközelítés, mert az említett olló tovább fog nyílni, ami értékvesztéshez vezethet, miközben az energetikai felújítás költségei is folyamatosan emelkednek ‒ hívta fel a figyelmet az Alfa Group Magyarországi vezetője.

Nézze meg milyen állapotú, energetikai hatékonyságú és áru ingatlanok vannak a Komplex Ingatlan kínálatában: https://www.komplexingatlan.com/ingatlanok/

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük