steksz.hu

Befektetés: a termőföld jól hozott

Befektetés: a termőföld jól hozott

Még mindig jó befektetés: az árak emelkedése tovább tart, így a tavalyi 3,2 százalékos árnövekedés alapján megállapítható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2022-re összességében már átlagosan 3,2-szeresére növelte árát.

A termőföld folyamatosan többet ér, s ez valószínűleg így lesz még sokáig, amíg a magyar földárak el nem érik az osztrák átlagot. Akkor is érdemes ebben gondolkodni, ha ehhez agrárhitelt kell felvennünk.

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) egyelőre nem teljes körű legfrissebb adatai alapján a legdrágább vármegye tavaly Győr-Moson-Sopron volt 2,51 millió forintos hektárárral. Ezen kívül Tolna, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Fejér lépte át a 2,4 milliós szintet. Továbbra is Nógrád a legolcsóbb vármegye, egyedül itt nem éri el az 1,5 millió forintot az átlagos hektárár. Művelési áganként vizsgálva az árak alakulását, 2022-ben legnagyobb mértékben az erdő- és szántóterületek drágultak, mindkettő 7,3 százalékkal.

Több mint háromszor annyit ér

Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld átlagosan 3,2-szeresére növelte árát 2022-re. A föld töretlen áremelkedésének főbb okai a növénytermesztés magas jövedelmezősége, az ágazathoz kapcsolódó támogatások nagysága és a legalább ötéves haszonbérbe adásból származó jövedelem adómentessége. A piacra ugyancsak hatása lesz a magyar állam által idén júniusban induló, mintegy 22 ezer hektárt érintő árveréseknek, emellett az inflációs környezet is élénkítheti a forgalmat és tovább hajthatja az árakat.

Azé a föld, aki megműveli

Az Aranykalászos Gazda tanfolyam rendkívül népszerű, 3 hónap alatt földművelő lehet bárki. A termőföld megszerzésénél az új leendő tulajdonosnak nyilatkozatában viszont vállalnia kell azt, hogy a földet maga fogja megművelni, azaz a föld hasznosítását másnak nem engedi át, vagyis eleget tesz a földhasznosítás kötelezettségnek. Ez a rendelkezés egyszóval megtiltja a föld haszonbérbe adását, vagyis, a cél az, hogy az kapjon termőföldet, aki maga is akarja megművelni. Továbbá azt is vállalnia kell, hogy a tulajdonjog megszerzésétől számított öt évig másra nem használja a földet.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük