steksz.hu

Ezek a feltételek várnak, ha CSOK Pluszban gondolkodsz

Ezek a feltételek várnak, ha CSOK Pluszban gondolkodsz

Maximum 50 millió forintnyi, rendkívül kedvezményes kamatozású, lakásvásárlási célú hitelt is jelenthet az év eleje óta elérhető CSOK Plusz a gyermeket tervező párok számára, az érintetteknek mindenképpen érdemes élniük ezzel a konstrukcióval. Mielőtt belevágnak, fontos, hogy tisztában legyenek a részletekkel, mert a sikeres igényléshez számos feltételnek kell megfelelniük.

Hivatalosan 2024. január 1-jétől nyílt meg a lehetőség a gyermeket tervező párok számára, hogy igényeljék a lakásvásárlás céljára felhasználható, rendkívül kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamattal kínált CSOK Plusz hitelkonstrukciót. A saját otthonra vágyó fiatalok számára vonzó lehet ez a lehetőség, és érdemes is belevágniuk a kölcsön felvételébe, azonban azzal is tisztában kell lenniük, hogy számos feltételnek kell megfelelni és sok olyan részletkérdés is van, amit előre tisztázni kell, hogy utólag már ne érhessék meglepetések őket. A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. ezért összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni és hogyan célszerű nekikezdeni a hitelfelvételnek.

Időben kell lépni

Fontos feltétel a CSOK Plusz kapcsán, hogy még a gyermek születése előtt kell igényelni a hitelt. Vagyis, ha egy pár a terhesség 8. hónapjában kezd neki az ügyintézésnek, akkor már nem igazán lesz esélye, hogy időben a végére érjen a hitelügyintézés teljes folyamatának a gyermek megszületéséig. A kölcsönt a házastársak kizárólag együtt igényelhetik, és további feltétel, hogy a feleség nem töltötte még be a 41. életévét.

15, 30 vagy 50 millió?

A felvehető, kamattámogatott hitel összege a vállalt gyermekek számától függ. Egy gyermek esetében 15 millió forint, kettőnél 30 millió forint, míg három gyermeknél 50 millió forint lehet a kölcsön maximális összege.  További fontos információ a párok számára, hogy a fennálló tartozásból gyermekenként 10 millió forintot elengednek, a hitelszerződés megkötése után született második gyermektől kezdődően.

Tíz százalék

A szabályozás alapján a CSOK Plusz hitellel akár10 százalékos önerővel is megvásárolhatják első ingatlanjukat a gyermeket tervező házaspárok. Lényeges ezzel kapcsolatban az is, hogy az első, saját célra vásárolt lakás esetében az ingatlan értéke legfeljebb 80 millió forint lehet, továbbköltözés esetében pedig 150 millió forint a felső értékhatár.  A CSOK Plusz konstrukcióval vásárolt lakások esetében 150 millió forintos értékhatárig illetékmentes az ingatlan megszerzése.

Saját ingatlan és TB

A CSOK Plusz hitelfelvételének feltétele, hogy a házastársak, akik a lakás építésére vagy vásárlására irányuló kölcsönkérelmük benyújtásakor vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban mindketten tulajdonjoggal, és erről nyilatkozatot tesznek. A kölcsön igényléséhez legalább kétéves társadalombiztosítási jogviszonyt is kell igazolnia a pár valamelyik tagjának.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük