steksz.hu

Ezek a változások jönnek áprilistól

Ezek a változások jönnek áprilistól

Áprilistól több új változás is életbe lép, amely hatással lehet pénzügyeinkre. Emelkedhetnek a számlavezetési költségeink, de vannak jó hírek is. 

  • Minden banknál kötelezően bevezetik a fizetési kérelmek fogadását: lényege, hogy ha valaki szeretne mástól pénzt kapni, akkor elküld a bankjának, a bankszámlájára egy fizetési kérelmet. Aki megkapja ezt, és ki akarja fizetni, annak már csak jóvá kell hagynia, és teljesül az utalás.
  • Ellenben jónéhány banknál emelkednek április 1-től a bankszámlavezetési költségek. Vannak olyan hitelintézetek, amelyek már a márciusi kondíciós listákban érvényesítették az áremeléseket, de olyanok is, amelyek csak áprilistól teszik ezt meg. A bankok a díjaikat a tavalyi átlagos infláció mértékével is megemelhetik, ami 17,6 százalékos volt.
  • Április elsejétől megszűnik a banki betétekre előírt kamatsapka. A legutóbbi 3 hónapos aukciós diszkontkincstárjegy-átlaghozam 6,59 százalékos volt, áprilistól tehát a bankok ennél magasabb betéti kamatot is adhatnak az ügyfeleiknek, akár a jegybanki alapkamatnak megfelelőt is, ami most 8,25 százalékos.
  • Hivatalosan március 31-ig tart minden évben az a lakásbiztosítási kampány, amely során bárki, akinek lakossági vagyonbiztosítása (vagy közismertebb nevén lakásbiztosítása) van, felmondhatja évfordulón kívül is a biztosítását, és köthet egy újat akár a meglévő, akár egy másik biztosítónál: a kampány két extra nappal meghosszabbodott, tehát most április 2-ig kell beérkeznie a felmondásoknak a biztosítókhoz.
  • Csökken egyes lakossági állampapírok kamata: az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) a korábbi 6,5 százalék helyett már csak 6 százalékos kamatot fog fizetni. A postákon kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) kamatát is mérsékelte az Államadósság Kezelő Központ, ebből a kétéves kamata továbbra is 6,75 százalékos lesz, de az egyévesnél 6,5-ről 6 százalékra megy le a kamat.

 

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük