steksz.hu

Kamatvágás után olcsóbbak lehetnek a lakáshitelek?

Kamatvágás után olcsóbbak lehetnek a lakáshitelek?

Újra 75 bázisponttal, már 11,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Legutóbb egy hónapja történt ugyanekkora csökkentés. Ez a lakáshitelekre is hatással lehet, ha csökken az önkéntes kamatplafon mértéke is. 

Október derekán több mint egy év után mozdult el a 13 százalékos értékről a jegybanki alapkamat: akkor a Magyar Nemzeti Bank 12,25 százalékra csökkentette azt. Indokolt az óvatos megközelítés fenntartása és a kamatcsökkentés korábbinál lassabb ütemű folytatása – jelezték. Úgy számolnak, év végére 11 százalék alá csökkenhet az alapkamat, és egyszámjegyű lehet 2024. februárra a jelenlegi adatok alapján, miközben mostanra egyszámjegyű tartományba, 10 százalék alá került a magyar infláció.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium korábban a bankszövetséggel való egyeztetése után azt közölte, hogy az önkéntes kamatplafon decemberben, a november végén várható újabb jegybanki alapkamat-módosítás után csökkenhet tovább az október eleje óta érvényes, bankok által betartott 8,5 százalékról. Ez tovább csökkentheti a lakáshitelek árát.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük