steksz.hu

Októberben nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest

Októberben nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest

A szeptemberi megtorpanás után októberben a kínálati lakbérek országosan 0,4, Budapesten 0,9 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

KSH oldalán közölt adatok szerint az októberi lakbérek éves szinten országosan és a fővárosban egyaránt 13 százalékkal, a 2015-höz képest pedig 95, illetve 86 százalékkal emelkedtek. Októberben a fogyasztói árak 0,1 százalékos mérséklődésével párhuzamosan a lakbérek országosan 0,5, Budapesten 1 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.
A hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka vármegyei jogú, 14 százaléka nem vármegyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a vármegyei jogú városokban 57 négyzetméter volt.

 

Országosan a megfigyelt hirdetések 91 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradóknál családi házat hirdettek meg. Idén az év első tíz hónapjában a hirdetések országosan 44, a fővárosban 43 százaléka származott magánszemélyektől.

A legfrissebb adatok szerint Budapesten éves összevetésben 10 százalékkal bővült a kínálat, így több mint 8500 lakásból válogathattak a bérlőjelöltek.

A vármegyeszékhelyeken azonban ugyanannyi kiadó lakást (több mint 2500-at) hirdetnek, mint tavaly ilyenkor.
Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forint, míg a különböző kerületekben 160 ezertől 315 ezer forintig terjednek a bérleti díjak.
A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben és Miskolcon tavaly novemberhez képest stagnáltak az árak, így 160 ezer és 100 ezer forintnál tartanak most. Novemberben a győri albérletek a legdrágábbak, 190 ezer forintért szerepelnek a kínálatban, utána jön Debrecen és Székesfehérvár 180-180 ezer forinttal. A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Salgótarján és Békéscsaba, ahol szintén 100 ezer forint az átlagos bérleti díj. (Forrás: mti)

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük