steksz.hu

Hogyan lehet megvalósítani a jelzáloghitelezést 15 percen belül?

Hogyan lehet megvalósítani a jelzáloghitelezést 15 percen belül?

A Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit Becsei András, a szövetség alelnöke mutatta be a Portfolio Banking Technology konferenciáján. A bankszektor szereplői egyebek között a kamatplafon bevezetéséért cserébe ennek a csomagnak a támogatását kérik a kormánytól.

A Bankszövetség támogatta a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy a kereskedelmi bankok október 9-től önkéntes kamatplafont alkalmazzanak. Ez az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintet jelentett a bevezetés időpontjában, ami mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit. A Bankszövetség most előállt a tervvel, a digitális javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme hogy szintenként kell haladni:

  • Az első szinten az a cél, hogy az alap banki szolgáltatások működjenek, az adatváltozásokat, a normál banki ügyintézést tegyék hatékonyabbá, digitálissá.
  • A második szint a digitális fogyasztási hitelezés feltételeinek megteremtése,
  • a harmadik pedig, hogy hogyan lehetne megvalósítani a jelzáloghitelezést 15 percen belül.
editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük