steksz.hu

Mennyibe kerül havonta plusz két szoba?

Mennyibe kerül havonta plusz két szoba?

Erősen visszaesett az ingatlan- és a hitelpiac is. Sokan kivárnak, bíznak a kamatok csökkenésében. Léteznek azonban olyan élethelyzetek, amikor nem lehet várni. Ilyenkor mire lehet számítani? Megnéztük!

Érdemes alaposan átszámolni, mennyit bír a családi kassza.

Vegyünk olyan helyzetet, ami bizony a legtöbbekkel megesik: hamarosan érkezik a baba. Ez az örömteli hír azonban azzal is járhat, hogy nagyobb lakásra van szükség. Mert egy fiatal pár nyilván nagyon jól megvan egy egyszobás lakásban is, de egy apró jövevény már más körülményeket igényel. Jó esetben kell külön gyerekszoba, egy háló és persze a nappali, ahol az élet nagy részét tölti a család. Magyarán egy háromszobás lakás lehet a cél.

Nézzünk egy konkrét példát!

Az összehasonlíthatóság végett Budapest ugyanazon részé, a X. kerületben néztünk ki egy átlagos egyszobás lakást és egy háromszobásat. A hitel nagyságát értelem szerint a két ár különbsége adja.

Nos, egy 7. emeleti, 40 négyzetméteres, egyszobás panel ára 31 900 000 forint. Ez a lakás felújított, műanyag nyílászárókkal és új burkolatokkal. Ezen a környéken találtunk egy háromszobás panellakást, praktikusan a
földszinten, hogy a babakocsival könnyebb legyen az élet. A lakás frissen festett, 68 négyzetméteres.

Ára 43 900 000 forint. Az árkülönbség tehát kereken 12 millió forint. Az egyszerűség kedvéért semmilyen állami támogatással nem számoltunk, és az egész különbözetet hitellel tervezzük áthidalni.

A Bankradar kalkulátorát használtuk. Tehát a hitel összege 12 000 000 forint, a család bevételét havi 500 000 forintra állítottuk be, fix törlesztőrészlettel számoltunk. Két futamidőt is megnéztünk. Először 10 évvel kalkuláltunk. A legjobb ajánlat szerint (és Bankradar kedvezménnyel) a törlesztőrészlet 148 782 forintra jön ki. A kamat 8.50%, a THM pedig 8.90%. Az összes fizetendő összeg így 17 853 840forint lesz a 10 év alatt.
Ha túl soknak találjuk a törlesztő összeget, hosszabbítsuk meg a futamidőt! Így 20 évvel számolva 104 817 forint csupán a legkedvezőbb havi fizetendő (ugyancsak Bankradar kedvezménnyel). A kamat 8.45%, a THM 9.00%. Igaz, a kisebb részletnek ára van, hiszen a húsz év alatt összesen 25 156 080 forintot
fizetünk vissza.

 

administrator

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük