steksz.hu

Átalakítják a babaváró hitelt, marad a falusi csok

Átalakítják a babaváró hitelt, marad a falusi csok

Áttekintette a családtámogatási rendszert a kormány. A meghozott döntésekről a kormányinfón Gulyás Gergely számolt be.

Mind a miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, a körülmények alapvetően megváltoztak, a szankciós válaszok, a magas infláció átértékelte a jelenlegi támogatások hasznosságot. A kormány babaváró és a csok esetén is változtatásokról döntött.

A babaváró hitelnél azt látják, hogy ez működő eszköz, de kitolódott a gyermekvállalás időpontja, ez pedig meghatározza, hogy vállalnak-e még újabbat.

Ezért a babaváró hitel összegét megnövelik 11 millió forintra, de 2024. január elsejétől azok vehetik fel, ahol a házaspár nő tagja 30 év alatt van. Egyéves átmeneti időszakban viszont a 30 és 40 év közötti nők is jogosultak lesznek rá, de erre a várandósság igazolása esetén lesz lehetőség.

A csok szabályait az ingatlanárak emelkedése miatt módosítják. A miniszter szerint az infláció mértékét jóval meghaladó ingatlanáremelkedés volt a nagyvárosokban, különösen Budapesten. A csok a kisebb településeken
működik, ahol az önrész és a csok hitel elegendő. A megyei jogú városokban és Budapesten az önrész mellett bankhitelt is fel kellett venni, ezért az igénylések csökkentek.

Falun marad a csok, a városokban megszűnik.

A falusi csok szabályait megtartják, a keretösszegeket 50 vagy annál nagyobb százalékkal megemelik. A falun kívüli, 5 ezer főnél nagyobb települések esetén a csokot 2024. január elsejével megszüntetik. Gulyás bejelentette, sz ott élők számára az illetékes minisztérium ki fog dolgozni egy új otthonteremtési formát. A falusi csok szabályai megmaradnak, de a támogatási összegek változnak.

  • Egy gyermek után 600 ezer forintról egymillió forintra emelkedik új családi ház építése, vásárlása esetén,
  • két gyermeknél 2,6 millió forintról ez 4 millió forintra nő,
  • három gyermek esetén 10 millióról 15 millióra emelkedik.

A meglévő ház korszerűsítésére használható összeg

  • 1 gyermek esetén 300 ezer helyett 500 ezer,
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forint helyett 2 millió forint,
  • 3 gyermek esetén 5 millió forint helyett 7,5 millió forint lesz.

Marad az 5 százalékos áfakedvezmény lehetősége is.

administrator

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük