steksz.hu

A csökkenő kamatok mennyire mozdítják meg az ingatlanpiacot?

A csökkenő kamatok mennyire mozdítják meg az ingatlanpiacot?
A magas hitelkamatok erősen visszafogták az ingatlanpiacot az elmúlt egy évben, de most némi enyhülés következhet be az önkéntes kamatplafon hatására, ugyanakkor a 7 százalék környéki kamatszintek még egy kicsit messze vannak a szakértők szerint ideálisnak tekintett állapottól – jelezte a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége. 
Ha a számokból indulunk ki, akkor azt látjuk, hogy az idei év első nyolc hónapjában több mint 60 százalékkal kevesebb hitelt folyósítottak a bankok, mint 2022 augusztusáig, illetve azt is, hogy utoljára 10 éve volt ilyen alacsony a lakáshitelszerződések száma. De nem rajzolódik ki jobb helyzet az ingatlanközvetítők szavai alapján sem.
Annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket, és a magasra kúszó ingatlanárak mellett ezek hatására teljesen ledermedt az ingatlanpiac – hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője az elmúlt egy év ingatlanpiaci eseményeit értékelve.
És míg korábban sokan a lehetőségeikhez képest drága ingatlanoknál a hitelfelvétel eszközéhez nyúltak, az elmúlt hónapokban ez nem volt jellemző.
Akik hitelfelvételben gondolkodtak, azok jelentős része a megemelkedett kamatok mellett már nem akart vagy tudott hitelt felvenni, hiszen közel duplájára emelkedtek a törlesztőrészletek a korábbiakhoz képest – mutatott rá Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is. De nem csak a hitelfelvételek száma, hanem az átlagos hitelösszeg is nagyot csökkent: a korábbi 20 milliós átlag helyett inkább csak 10-15 millió forintos hitelekről beszélhettünk már. Újépítésű ingatlanok esetében lehetett inkább kisebb mértékű csökkenéssel találkozni, itt az átlag 20-25 millió forint között alakult.
Arról, hogy a csökkenő kamatok ténylegesen mennyire mozdítják meg a befagyott ingatlanpiacot, egyelőre viszont még korai beszélni, annál is inkább, mert az ideálisnak tekintett, 6 százalékos, illetve az alatti, “csábító” szintek még nem érkeztek meg. Balla Frigyes várakozásai szerint fellendülés az optimista várakozások szerint is legfeljebb csak 2024 második negyedévében várható.
editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük