steksz.hu

Az építőiparban 2025-től várható növekedés

Az építőiparban 2025-től várható növekedés

Az építőipar termelésében az idén kivárás és stagnálás várható, növekedésre 2025 elejétől lehet számítani – mondta az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezési ügyvezető igazgatója Budapesten, sajtótájékoztatón.

Balogh Péter hangsúlyozta, Magyarországon a nagy építőipari cégek kimondottan erősek, 2024-re el vannak látva munkával és továbbra is profittermelő fázisban vannak.
Az építőiparban az elmúlt években volt egy nagyon erős túlárazottság, azonban a kereslet mérséklődésével a cégek visszatérnek a normál árazási fázisba. Ez a tendencia érinti ugyan a nagyobb építőipari vállalkozásokat is, de főként a kis- és közepes cégekre jellemző – mondta Balogh Péter, aki szerint ez az állapot új megrendeléseket generál.
Horti Flóra, az MBH Bank szenior ágazati elemzője az építőipar európai helyzetéről megjegyezte, hogy az Európai Unióban 2022-ben az építési piac termelési értéke 1768 milliárd euró volt. Becslések szerint ez az összeg 2,5 százalékkal csökkent 2023-ban.

Magyarországon is a gazdaság egyik meghatározó szegmense az építőipar, 380 ezer embert foglalkoztat, az ágazatban 150 ezer vállalkozás található, túlnyomó részük mikro- és kivállalkozás.

Szólt arról is, hogy tavaly éves összevetésben 5 százalékkal csökkent az építőipar termelési értéke, az idén további 1,1 százalékos mérséklődésre számítanak.
Tavaly – bár a Központi Statisztikai Hivatal számai még nem ismertek – becslések szerint 90-110 ezer közötti tranzakció történt a magyar lakáspiacon. A tranzakciószám az idén 20-30 ezerrel bővülhet. A növekedést a csökkenő kamatszint, a reálbér emelkedése és a csok plusz támogatja, és erősítheti az is, hogy az állampapír-piacról a befektetések egy része átterelődhet a befektetési célú lakásvásárlásokba.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük