steksz.hu

Hamarosan túlkínálat lehet az irodapiacon

Hamarosan túlkínálat lehet az irodapiacon

Emelkedő kihasználatlanság jellemezte az év első felét az irodapiacon és az ipar-logisztika piacon, a következő időszakban, a folyamatban lévő fejlesztések hatására, bővülhet az ingatlanállomány – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján.

Winkler Sándor főosztályvezető a bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentését ismertetve elmondta, az irodapiacon 6,4, míg az ipar-logisztika piacon 13 százalékkal bővülhet a meglévő ingatlanállomány a következő két-két és fél évben, így ezen piacokon előbbinél egy éven belül, míg utóbbinál két éven belül már a túlkínálat kockázata is megmutatkozhat.

Hírgrafika: steksz.hu

Kifejtette: a bruttó kereslet szintje még mintegy 15 százalékkal elmarad a koronavírus-járványt megelőző átlagos szintekhez képest. A teljes budapesti irodaállomány mintegy 6,4 százalékát kitevő irodaterület áll jelenleg fejlesztés alatt, további fejlesztések érdemben azonban már nem kezdődnek. A szállodaipari ágazatban a meglévő szállodai kapacitás a várható átadásokkal idén mintegy négy százalékkal bővülhet.
A csökkenő reálbérek, a kiskereskedelmi forgalom mérséklődése, és az alacsony szintű fogyasztói bizalom kihívást jelent az ingatlanszektor több szereplője számára, a szállodaszektor számára pedig elsősorban a belföldi vendégforgalom mérséklődése jelent kihívást.
A foglalkoztatás ugyan magas szinten van, viszont az irodaszektor számára a tartós hibrid munkavégzés az irodakereslet-csökkenés kockázatát hordozza, a finanszírozási költségek és az ingatlanpiaci hozamok emelkedése kihívást jelentenek a szektor szereplői számára.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük