steksz.hu

Itt a CSOK Plusz: minden, amit tudni kell

Itt a CSOK Plusz: minden, amit tudni kell

Új, az első közös otthon megvételekor felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány CSOK Plusz néven 2024 január elsejével. A leglényegesebb pontjai, hogy 5000 fő feletti településeken vehető igénybe, a felvehető hitel gyerekszám függvényében 15, 30, vagy 50 millió forint, a kamat mértéke 3 %, az önrész pedig  10 % (felújításnál, bővítésnél 20%).

Ahogy azt már korábban beharangoztuk, a városi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) helyett új állami támogatási formát jelenthetnek be 2024-re. Ez szerdán meg is történt. Eszerint a CSOK Plusz kamattámogatott hitelkonstrukció az ország egész területén igénybe vehető, az 5 ezer lakosúnál nagyobb településeken akár a falusi CSOK-kal együtt is. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal.

A CSOK Plusz hitelkonstrukció az édesanyák 41 éves koráig igényelhető. Kétéves átmeneti időszakban azonban azok az idősebb nők is kérhetik a támogatott hitelt, akik igazoltan túl vannak várandósságuk 12. hetén.  A CSOK Pluszt telekvásárlásra nem lehet felhasználni. Az áremelkedés fékezése érdekében az első közös otthon megvásárlása esetén az ingatlan értékének felső határa 80 millió forint, lakásbővítés vagy újabb gyermekek születése miatti nagyobb lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár. Az első gyermek születése esetén a családok egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek, így egy évvel meghosszabbodik a futamidő. A második és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10 millió forintot elengednek.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük