steksz.hu

Az új csok-szabályoktól több száz milliárd forintot várnak

Az új csok-szabályoktól több száz milliárd forintot várnak

Majdnem ötszörösére nőtt egy év alatt az Erste első kilenc havi nyeresége, de ennek a nagy részét a könyvelési szabályokkal és más egyszeri tételekkel magyarázzák. Új hitelből sokkal kevesebbet folyósítottak, mint tavaly ilyenkor. Főleg az ingatlanhiteleknél volt nagy zuhanás, jövőre az új csok-szabályoktól várják azt, hogy több száz milliárd forint jelenik meg a piacon.

A tavaly ilyenkori 18,4 után idén 89,9 milliárd forint volt az Erste első három negyedéves nyeresége – jelentette be Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. Ezt a nagy növekedést azonban egyszeri tételeknek köszönhetik.
Az egyik ilyen tétel az, amelyet Jelasity egyszerűen „könyvelési hókuszpókusznak” nevezett: az államilag támogatott hiteleket – itt a babaváró a legfontosabb – a könyvelésben kötelező átszámolni, ahogy változik a kamatkörnyezet. Ez tavaly 28,3 milliárd forintos mínuszt okozott a számokban, idén eddig 30,6 milliárd forintos többletet, de valódi pénzmozgás nem volt mögötte. A másikban legalább valódi pénzről van szó, a Sberbank bedőlése miatt tavaly sokat be kellett fizetni az Országos Betétbiztosítási Alapba, idén onnan visszakaptak pénzt.

Hírgrafika: steksz.hu

Ami viszont valóban fontos: 45 százalékkal kevesebb új hitelt folyósítottak, mint 2022 első kilenc hónapjában. Jelzáloghitelből 54, babaváróból 34 százalékkal kevesebbet vettek fel az ügyfelek, mint tavaly ebben
az időszakban. A személyi kölcsönöknél mindössze 5 százalékos volt a visszaesés, a mikrohiteleknél viszont 48 százalékos volt a növekedés. Októberben a bank vezetőinek elmondása szerint már jobb számok érkeznek, úgyhogy az év végére javulhat a helyzet.
A banknál most úgy számolnak, hogy a csok+ hatására jövőre 150-200 milliárd forint jelenhet meg a lakáshitelpiacon.

Idén még ellentétes hatások látszanak a lakáshiteleknél: a használt lakások és a lakásbérlés magas ára, valamint a csökkenő kamatszint felfelé tolja a keresletet, a csok+ miatti kivárás, a reáljövedelmek csökkenése és az új lakások alapból alacsony kínálatának még tovább esése viszont csökkenti.

Látványos az átrendeződés: az Erste összesített hitel- és kötvényállománya 6 százalékkal nőtt, de a betétek ebből 16 százalékkal csökkentek, a befektetések 27 százalékkal emelkedtek. A lakossági ügyfélvagyon 10 százalékkal emelkedett egy év alatt.
Jó hír a bank számára az, hogy a kis- és közepes vállalkozások hitelállománya 17 százalékkal nőtt, az ő új hiteleik is csak 3 százalékkal estek. A nagyvállalatok és az önkormányzatok 75 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint tavaly ilyenkor, a kereskedelmi célú ingatlanhitelezés pedig 81 százalékkal zuhant.
Ami a jövőt illeti: a bank szakértői úgy számolnak, hogy az ország gazdasága elérte a mélypontot, innen már javulni fog a helyzet. A reálbérek várhatóan innen már nőni fognak, ilyenkor a korábbi tapasztalatok alapján az várható, hogy az emberek előbb kicsit több tartalékot tesznek félre, egy idő után viszont elkezdenek hitelt is felvenni. (Forrás: Erste, HVG)

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük