steksz.hu

Megjön a fizetés és félretesz belőle, aki megtakarításban gondolkodik

Megjön a fizetés és félretesz belőle, aki megtakarításban gondolkodik

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48 százaléka alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta, mintegy 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – közölte az MBH Bank.

2022 után idén újra reprezentatív kutatást végeztek a lakosság körében, amely arra kereste a választ, hogy milyen formában tartják a megtakarításaikat, félretett pénzüket az emberek, és mi az, ami fontos számukra egy-egy pénzügyi befektetés, megtakarítási termék esetén.
Az eredményből kiderült, hogy az egyes jövedelmi csoportok között nincsenek jelentős különbségek a rendszeres megtakarítások összege szempontjából.

A legtöbben 100 ezer forintot, vagy annál kevesebb összeget tesznek félre rendszeresen.

A legnagyobb összegű átlagos megtakarítással a 35-44 éves korcsoportba tartozó válaszadók rendelkeznek, ezt követi a 25-34 éves korosztály.

A megtakarítók 37 százaléka a fizetés megérkezését követően azonnal félreteszi az elkülöníteni szándékozott összeget, a havonta megtakarítóknak pedig 65 százaléka tesz így. A válaszadók 33 százaléka akkor fekteti be a megtakarított összeget, amikor a havi jövedelemből összegyűlik akkora összeg, amit már érdemesnek tart a
befektetésre. A megtakarítási formákat illetően az látszik, hogy a 800 ezer forint alatti havi jövedelemmel rendelkezők jelentős része, 42 százaléka még mindig lekötés nélkül, folyószámlán tartja a megtakarítását, ugyanakkor a készpénz (33 százalék) sem vesztett népszerűségéből, és az állampapír (24 százalék) is tartja dobogós helyét.
Ugyanakkor erősödik a lakosság érdeklődése a kriptovaluták, és az NFT-k (non- fungible token) iránt, a válaszadók 10 százaléka jelölte meg ezeket jelenlegi megtakarítási eszközeként.
Arra a kérdésre, hogy milyen befektetési formát választana, ha most kellene befektetnie egymillió forintot, a kitöltők jelentős része – csakúgy, mint a bank által 2022-ben elvégzett felmérés során – ismét az állampapírt jelölte meg.
Ugyancsak népszerű az állampapír a 800 ezer forint felett keresők körében is: mind a meglévő, mind pedig a vágyott megtakarítások között ez az eszköz szerepel az első helyen.
Arra a kérdésre, hogy hol rendelkeznek megtakarítással, a válaszadók szinte fele-fele arányban jelölték meg a kereskedelmi bankokat (54 százalék) és a Magyar Államkincstárt (56 százalék), 16 százalék pedig alapkezelőnél tartja a pénzét. A felmérés arra is kereste a választ, hogy mi a legfőbb szempont a befektetések megválasztásánál. Az eredmények alapján az egyik legfontosabb továbbra is az, hogy biztonságban legyen a befektetett tőke, noha ennek az elvárásnak az aránya csökkent a 2022-es eredményekhez képest. Nőtt ugyanakkor a magas hozam fontossága a befektetők körében. A megkérdezettek kétharmada leggyakrabban az 1-5 éves befektetési időtávot részesíti előnyben.

A lejáró befektetések után járó kamatokat pedig a válaszadók 57 százaléka tervezi újra befektetni. A válaszok alapján az újra befektetett összeg mértéke 100 ezer forint alatt van, a megkérdezettek csupán egytizede fektet be újra ennél
magasabb összeget.

Related Articles