steksz.hu

Melyik településen igényelhető a falusi csok?

Melyik településen igényelhető a falusi csok?

Két döntést hozott a kormány a családtámogatási rendszer megújítására. Emelkedik a Babaváró támogatás és a falusi csok összege. De kinek is jár a falusi csok?

csok
Fotó: pexels

Általában úgy ismertetik a falusi csok lényegét, hogy az ötezer fő alatti településeken adható (az egyéb feltételeknek megfelelő igénylőknek). Ez azért pontosítást érdemel: az eredeti kiírásban is az szerepel, hogy az érintett települések körébe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók.

A konstrukció 2019. július 1-jétől létezik. Ez akkor országosan összesen 2486 települést jelentett. A lista azóta bővült, ma 2630 község szerepel rajta.

Jó tudni tehát, hogy nem minden 5000 fő alatti település érintett. Mielőtt valaki fellelkesülne, érdemes meggyőződni, hogy az általa kinézett település ott van-e a lajstromban. A lista a 2022. december 28-án kiadott Magyar Közlönyben (218. szám) található, az 54. oldaltól. 

Hogy érzékeltessük a viszonyokat, megnéztünk néhány megyét, hány település (nem) szerepel rajta az 5000 lakosnál kisebbek közül.

A fejlettnek ismert Győr-Moson-Sopron vármegyében 183 település van, azokban 8 kivételtől eltekintve 5000 lakosnál kevesebben élnek. A 175 községből viszont csak 118 került fel a listára. Ez 67 százalékot jelent. Nem meglepő módon olyan közkedvelt települések nem szerepelnek a listán, amelyek Győr, Sopron vagy Mosonmagyaróvár vonzáskörzetébe tartoznak, mint például Győrzámoly, Vámosszabadi, Fertőrákos, Hegykő vagy Rajka és Hegyeshalom.

Akinek a települése nem szerepel a listán, annak talán érdemes várnia, hiszen a kormányzati ígéretek szerint számukra a jelenlegi gazdasági környezetben jobban működő támogatási rendszert dolgoznak ki. A szakemberek erre az év végéig kaptak határidőt.

S hozzáteszik, a lehető legjobb program kidolgozása érdekében egyeztetnek a piaci szereplőkkel, családszervezetekkel, bankokkal, továbbá felmérik és elemzik az igényeket.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük