steksz.hu

Támogatás jöhet otthonunk energiahatékonyságának javítására

Támogatás jöhet otthonunk energiahatékonyságának javítására

Húszezer ingatlan újulhat meg, hisz az új lakásfelújítási támogatás keretében hamarosan akár 4 millió forint támogatást is kaphatunk az energiahatékonyságot szolgáló és a megújuló energiafelhasználást növelő beruházásokra. Egy friss kutatás szerint átlagosan 58 napot kellett egy szakemberre Magyarországon.

Az energiaáremelkedés hatására egyre többen vágtak bele fűtéskorszerűsítésbe, szigetelésbe esetleg komplex energetikai átalakításba. Az építőipari technológiák fejlődésével egyre összetettebb feladat ezeknek a munkáknak a megtervezése, hatékony szervezése, a hatékony műszaki megoldás kiválasztása. A jól képzett szakembereket, a hozzáértő vállalkozásokat egyre nehezebb megtalálni, nem ritkán hónapokat, akár éveket is kell várni az igazán jó szakemberekre.

Az építőipar ugyan lassulni kezdett, de a kóklerek ilyenkor sem pihennek. A Mapei kutatása szerint átlagosan 58 napot kellett egy szakemberre Magyarországon, ami egy évvel korábban még 138 nap volt. Ilyen helyzetben a jobb szakembereknek csábítóbb lehet ismét a külföldi munka, ami ismét csak a kóklerek malmára hajtja a vizet.

Nem csoda tehát, hogy szinte mindenkinek van egy építkezéses, felújításos rémtörténete. Egy 2022-es felmérés szerint minden harmadik építtetőt, a megkérdezettek 34 százalékát ért kontárkár, aminek átlagos összege 753 ezer forint volt. A károk mértéke nagyon különböző régiónként: a dél-dunántúli megyékben 368 ezer forint volt, Budapesten 902 ezer. Ám ennél is magasabb értékű kár érte az embereket Pest megyében (944 ezer forint), a legmagasabb költséggel azonban a Dél-Dunántúlon kellett szembesülni (967 ezer forint).

Márpedig hamarosan még nagyobb szükség lehet a szakemberekre: a REPowerEU programban vissza nem térítendő és kedvezményes hitellel támogatott Lakossági energetikai felújítási program várható 224 milliárd forintos keretösszeggel. Az új lakásfelújítási támogatás keretében akár 4 millió forint vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel is igényelhető a rezsiköltségek csökkentésére. A pályázattal legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg, és akár évi 171 GWh-val csökkenhet Magyarország primer energiafogyasztása.

A támogatható tevékenységekről még pontosabb részleteket is meg fognak jeleníteni. Az biztos, hogy az energiahatékonyságot szolgáló és a megújuló energiafelhasználást növelő tevékenységekre fordítható az elnyert összeg.

Ilyenek például:

  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása;
  • az épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése;
  • fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése;
  • megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése.

Ezek megvalósítására a költségek 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig igényelhető vissza nem térítendő támogatás, amennyiben a pályázó gépészeti beruházás megvalósítását is tervezi, akkor 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet. A pályázatban vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel formájában kerül támogatásra a pályázó. A kedvezményes kamattámogatott hitel keretében a pályázók évi 5 százalékos kamatlábú hitelt igényelhetnek legfeljebb 5 millió forintig. A megvalósításkor a támogatás összegének 40 százalékát a felhasznált építési termékekre, 60 százalékát pedig a munkadíjra szükséges fordítani.

 

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük