steksz.hu

Nagyobb pénzügyi tudatossággal többféle biztosítást kötünk

Nagyobb pénzügyi tudatossággal többféle biztosítást kötünk

Hazánkban a lakosság többsége mindössze a kötelező biztosítását vásárolja meg autójára. Míg Németországban egy ügyfél átlagosan csaknem 6 biztosítási szerződéssel rendelkezik, addig Magyarországon ez a szám mindössze 1,5. Az elmaradás nem magyar sajátosság, a teljes közép-kelet-európai régióra érvényes.

Sokkal szélesebb biztosítási termékpalettát vesznek igénybe a nálunk fejlettebb országokban – ez derül ki a most megalakult Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetség megbízásából készült nemzetközi elemzésből. A kutatást elvégző Boston Consulting Group a magyarországi biztosítási piac adatait hasonlította össze számos más ország, így az USA, Szingapúr,Franciaország, Ausztria és Olaszország adataival.

A felmérés nemcsak a magyar piac kiaknázatlanságát mutatja, hanem az egész közép-kelet-európai régióét is. Mint Keszthelyi Erik, az MBTSZ elnöke a szövetség rendezvényén elmondta, a biztosítási tanácsadók jelentőségét mutatja, hogy hazánkban a biztosítók díjbevételeinek 47 százalékát teszik ki az általuk közvetített biztosítások. A szám annak ellenére ilyen magas, hogy az elmúlt időszakban csökkent a biztosítás közvetítők száma. A hazánkban tevékenykedő top 5 biztosítótársaság a teljes piac több mint 60 százalékát tudhatja magáénak.

Az egyes biztosítási szerződések megkötése és a pénzügyi kultúra szoros összefüggésben áll: azokban a fejlett országokban, ahol nagyobb a pénzügyi tudatosság, ott sokkal többféle biztosítási terméket vesznek igénybe. A magyar és német biztosítási adatok összehasonlítása nem véletlen, hiszen a nemrég közzétett, 39 ország adatain alapuló OECD elemzés is azt mutatta, hogy

a pénzügyi kultúra szintje Németországban a legmagasabb.

A most megalakul MBTSZ célja, hogy fejlessze a pénzügyi tudatosságot, ezzel együtt magasabb szintre emelje a biztosítási szakmát illetve annak presztízsét Magyarországon. Szintén célkitűzés a piaci verseny növelése, valamint a fiatal tehetségek bevonzása, mely a közvetítői létszám növekedéséhez járulhat hozzá. A  szervezet nem titkoltan egy széles, szakmai alapokon nyugvó együttműködésre törekszik a szektorban tevékenykedő szövetségekkel és más intézményekkel.

Ha tudatosan tervez és biztosítás érdekli, kattintson ide: https://www.komplexingatlan.com/biztositas/

Related Articles