steksz.hu

Egészségbiztosítással sokat tehetünk az egészségünkért

Egészségbiztosítással sokat tehetünk az egészségünkért

Az állami ellátásban tapasztalható hosszú várólisták miatt sokak számára egyszerűen nincs más módja annak, hogy időben megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak, mint a magánellátás. A probléma ott kezdődik, amikor már ezt sem engedhetik meg maguknak.

Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértőjének véleménye szerint van egy módja, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Az egészségpénztárak továbbra is sikerként könyvelhetik el az elmúlt időszakot.

A lakosság egyre tudatosabban kezeli az egészségügyi kiadásait, különösen a fiatalabb korosztály. Nem számítanak arra, hogy az állami egészségügy majd ellátja őket, ha megbetegszenek, igyekeznek a sorsukat saját kezükbe venni.

Az egészségpénztárak 2023. I. félévében is kiemelkedően teljesítettek. Most először haladta meg az egészségpénztári befizetések volumene a magán-nyugdíjpénztári befizetésekét. Az egészségpénztári tagok száma pedig meghaladja az 1 millió főt – írja.

„Az egészségpénztár eleve a takarékoskodás egyik legjobb módja, ha az egészséget érintő költségekről van szó – hiszen a tagok a pénztári befizetéseik 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetnek a személyi jövedelemadójukból.”

Ugyanakkor az látszik, hogy a pénztártagok további megtakarításra kényszerülnek úgy, hogy közben összességében egyre többet kell a családjuk egészségére költeni.

Tehát bár a volumenek így is nagyok, egyre kevesebbet költenek táplálékkiegészítők vásárlására, kevesebbet járnak magánorvoshoz, az önsegélyező szolgáltatásokat pedig – a lakáshitel törlesztésén kívül – jóval kisebb mértékben veszik igénybe.

Több egészségpénztár kínál havi pár száz forintért egészségbiztosításokat. Ezek közül a legolcsóbb mindössze havi 85 forint, míg a legdrágább 395 forintba kerül. A legtöbb pénztárnál a biztosításhoz a belépéskor automatikusan csatlakoznak a tagok, és a biztosítás mindaddig él, amíg a tag számláján a havi díjnak megfelelő fedezet van.

Ezek az egészségbiztosítások a leginkább rettegett betegségekre nyújtanak fedezetet a szerződésben meghatározott, de általában több százezer forintos keret erejéig. Ilyen betegség például a rák, a szívroham vagy a stroke. A biztosítás fedezi nagy értékű diagnosztikai eljárások költségét is, például a CT, PET/CT vagy MR vizsgálatok díját. Ezenkívül térítheti egynapos sebészeti eljárás költségét is. Némelyik pénztár által kínált egészségbiztosítás további egyedi elemeket is tartalmaz.

„Az ilyen egészségbiztosítás havonta jóformán semmibe se kerül, mégis védelmet nyújthat azokra a betegségekre, amelyektől leginkább tartunk. Ráadásul ezek díja, mint minden más befizetés után is jár a 20 százalék adó-visszatérítés.” – teszi hozzá.

Az OTP Egészségpénztár Helló Egészség Bázis egészségbiztosítása havonta 119 forintba kerül, és a belépéstől automatikusan jár. Orvosi Call Centert, egynapos sebészeti ellátást térít 200 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai eljárások díját téríti 300 ezer forintig, és 23 kritikus betegség kezelési költségét 1 millió forintig.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár Bázis szolidáris egészségbiztosítása havi 118 forintért ingyenes ellátásszervezést és egynapos sebészeti ellátást térít 450 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai vizsgálatok költségét 300 ezer forintig, és 35 féle rettegett betegség kezelési díját 600 ezer forint értékben.

A Generali Egészségpénztár Navigátor egészségbiztosítás csomagja havi 100 forintos díj ellenében egynapos sebészeti eljárás díját téríti 350 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai eljárások költségét 300 forintig, és vállalja mozgásképtelen betegek szállítását a fenti vizsgálatokra.

Az alap egészségbiztosításokon túl több egészségpénztár kínál választható egészségbiztosítási csomagokat. A legtöbb esetben ezek a családtagokra is kiterjeszthetők, és a díjuk alacsonyabb, mint a közvetlenül a biztosítók által elérhető egészségbiztosításoké. (Forrás: Weborvos)

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük