steksz.hu

Még mindig kelendőek a határközeli otthonok a szlovák vevőknek

Még mindig kelendőek a határközeli otthonok a szlovák vevőknek

Egyre több a német nyugdíjas a Balaton környékén keres ingatlant, valamint Szlovákiából is sokan szeretnének a határ környékén letelepedni: soha nem vásárolt még olyan sok külföldi Magyarországon ingatlant, mint most.

A lakáspiaci forgalom ugyan 14 százalékkal esett tavaly, a külföldi vásárlók száma még soha nem volt ennyire nagy – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com számaiból. Az egy év alatt eladott 138 ezer ingatlanból 8 ezret vettek meg külföldiek, ez utóbbi szám 10 százalékkal haladja meg az eddigi, 2018-as rekordot. Annak, hogy egyre több külföldi vesz itt lakást, több oka is van: főként az, hogy a forint gyengült, ezért a külföldiek számára olcsóbb lett az ingatlanvásárlás.

A KSH legfrissebb adatai szerint leginkább a németek pörgették meg a forgalmat, ők több mint 2 ezer lakás vásároltak, főként a Balaton mellett. Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg 1000 darabnál több ingatlannal, akik a határhoz közeli térségben szereztek lakásokat.

Érdekesség, hogy a szlovák vásárlók között döntő többségben vannak a nyugdíjasok, a lakásvásárlók kétharmada 65 év feletti volt 2022-ben.

A harmadik helyen a kínaiak állnak, akik 814 lakóingatlant vettek tavaly. A kínai vevők több mint 90 százaléka már évek óta Budapesten vásárol ingatlant, ez tavaly sem változott.

A komplexingatlan.com-on most Hegyeshalomban, 10 percre az osztrák és szlovák határtól, új építésű ikerházat kínálnak eladásra: a lakások hasznos alapterülete 75 négyzetméter, melyekhez 10 négyzetméter terasz és 142 négyzetméter kertrész tartozik. Ezt most 56 millió 990 ezer forintért kínálják.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük