steksz.hu

Szeptembertől ismét változtak a CSOK és a Babaváró-szabályok

Szeptembertől ismét változtak a CSOK és a Babaváró-szabályok

Valamelyest lazultak a szabályok szeptembertől, melytől a családi otthonteremtési támogatás és a babaváró hitel iránti felpörgését várják a szakemberek. Mostantól a CSOK-támogatáshoz a házaspároknak elég bejelenteniük, hogy a következő években három gyermeket kívánnak vállalni.

A most szeptemberi változás CSOK esetén: eddig csak legfeljebb két vállalt gyermekre lehetett támogatást kérni használt ingatlan vásárlása esetén, szeptember 1-től viszont ez már három gyermekre is érvényes. Egy másik enyhítés, hogy most már a gyermekvállalás akkor is teljesítettnek tekinthető, ha a pár egyik tagja meghal – ez a változtatás a korábban megkötött szerződésekre is érvényes. A társadalombiztosítási jogviszony elfogadásában is történt némi módosítás: amennyiben a jogviszony szünetel (például egyéni vállalkozás szüneteltetése esetén), akkor az nem számít megszakításnak, sőt, az is elfogadható lesz, ha az ügyfél Magyarországon dolgozik, de külföldre adózik. Ezt azonban – érhetően – az adott ország illetékes hatósága által kiadott igazolással kell alátámasztani. Lazítás, hogy olyan esetekben, amikor nincs szükség építési engedélyre vagy egyszerű bejelentésre (például tetőtér beépítéséhez), akkor e nélkül is igényelhető lesz a támogatás.

Nemrégiben a babaváró hitel összegét 10-ről 11 millió forintra emelték, korábbi szigorítás viszont, hogy 2024. január 1-től azonban csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a házaspár hölgy tagja 30 év alatti. Ugyanakkor 2025 januárjáig a még várandós 40 év alatti nők is jogosultak lesznek a támogatásra.

A babaváró hitelnél szeptembertől újdonság, hogy ismét igényelhető lesz abban az esetben is, ha korábban megkötötték a szerződést, de a támogatott hitelt valami miatt mégsem folyósították. Enyhítés, hogy válás esetén is lehetőség lesz újra igényelni abban az esetben, ha a Babaváró kölcsön összegét – a kapott kamattámogatással növelten – korábban teljes egészében visszafizette a házaspár. Új szabályozás lép életbe a pár egyik tagjának halála esetén is: a kamatmentesség ebben az esetben megmarad akkor is, ha a futamidő első 5 évében nem születik meg a gyermek. Ilyenkor azonban fontos, hogy a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 180 napon belül a bankhoz kérelmet kell benyújtani, melyet a pénzintézetnek 30 napon belül el kell bírálnia, majd 5 napon belül tájékoztatnia kell a kérelmezőt a döntésről. Fontos változás az is, hogy a gyermek születését követően 60 napról 180 napra módosul a támogatás igénylési határideje.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2019 eleje és 2023 márciusának vége között majd 219 ezer babaváró hitelszerződést és kicsit több mint 140 ezer CSOK és falusi CSOK támogatást vettek igénybe a támogatásra jogosult magyar házaspárok.

Az új, teljes rendelet a Magyar Közlöny augusztus 30-ig számában olvasható.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük