steksz.hu

10,75 százalékra csökkent az alapkamat

10,75 százalékra csökkent az alapkamat

Az infláció csökkenése és az ország kockázati megítélésének további javulása lehetővé teszi, hogy az MNB folytassa alapkamat-mérséklését – közölték. Ezzel összhangban a jegybank az alapkamatot újabb 75 bázisponttal, 10,75 százalékra csökkentette. 

Ahogy arról már beszámoltunk, az Erste várakozása szerint a korábbi 75 pontos lépésközzel megy tovább a magyar jegybank (vagyis ennyivel csökken a jegybanki alapkamat).

Így is lett: a mértékét illetően egyhangú döntés született a jegybanknál. Indoklásuk szerint novemberben gyors ütemben folytatódott a hazai infláció széles körű, általános csökkenése. 2023 végére 6 százalék körüli szintre csökken az infláció. A gazdaság fokozatos élénkülése 2023 negyedik negyedévében is folytatódott. A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság javult a novemberi kamatdöntés óta. Az EU-megállapodás javítja hazánk kockázati megítélését és külső finanszírozási képességét.

A tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. A következő hónapokban ezen információk alapján dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük