steksz.hu

A kedd ismét kamatcsökkentést hozhat

A kedd ismét kamatcsökkentést hozhat

Pénteken a dollár korrekciója a forintot is lerántotta, mintegy egy százalékos gyengülést könyvelhetett el a magyar deviza az euró ellenében. Ma reggel 383-nál kezdte meg a hetet az EUR/HUF jegyzése. A figyelem a holnapi MNB döntésre irányul – közölte az Erste Market. 

Az Erste várakozása szerint a korábbi 75 pontos lépésközzel megy tovább a magyar jegybank (vagyis ennyivel csökken a jegybanki alapkamat), ugyanakkor az elmúlt napokban erősödőben vannak az agresszívabb vágás képviselői is. Döntés kedden a szokott időben, délután kettőkor.

Legutóbb november végén 75 bázisponttal, már 11,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Előtte októberben is történt ugyanekkora csökkentés. Ez a lakáshitelekre is hatással lehet, ha csökken az önkéntes kamatplafon mértéke is.

A Generali szerint novemberben a geopolitikai események – beleértve az energiaválságot és a kelet-európai feszültségeket – tovább bonyolították az európai piaci környezetet, és határozták meg a befektetési hangulatot. A novemberi hónapban konszolidáció és részvénypiacok felébredése volt jellemző, egyrészről azon előrejelzések hatására, miszerint az amerikai jegybank 2024 első felében csökkenteni fogja a kamatokat, másrészről az EU-ból érkező hangulatindexek, valamint a tagállamok (csökkenő) inflációs adatközlései is támogatták az optimizmust.

 

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük