steksz.hu

Mi lesz a törlesztőnkkel, ha megy a kamatstop?

Mi lesz a törlesztőnkkel, ha megy a kamatstop?

Forintban mérve havonta tízezrekkel nőhet a törlesztőrészletünk, ha június végén a kormány kivezeti a jó ideje velünk élő jelzáloghitelek kamatstopját. Egyelőre nincs hír a meghosszabbításáról, de elemzők szerint a nemzetgazdasági miniszter bejelentése erre enged következtetni.

Akkor vezeti ki a kormány a lakossági hitelekre vonatkozó kamatplafont, ha helyreáll a fogyasztás és beindul a gazdaság – mondta Nagy Márton a napokban a Magyar Bankszövetség konferenciáján. A kamatstopot időről időre meghosszabbítja a kormány, erre utoljára tavaly novemberben került sor, amikor 2024 júliusáig kapott felmentést a lakosság a piac által diktált kamatok fizetése alól. Valószínűleg azonban most is meghosszabbítja az intézkedés hatályát legalább az év végéig a kormány.

Mi történik, ha mégsem így lesz, és júliusban kivezetik a kamatstopot?

A változó kamatozású hiteleket felvevők többet fizethetnénk, ugyanis bár 2021 végi szinten rögzített referenciakamat mellett a kamatkörnyezet fokozatosan csökkent az elmúlt időszakban, de még messze van a rögzítési szinttől – nagyjából 3-6 százalékkal.

Magyarán, növekedne a havi törlesztőrészlet, attól függően is, mennyi idő van még hátra a futamidőből.

Persze az is kérdés, hogy a kamat mennyivel csökkenhet még a következő időszakban, de 5 milliós hitel esetében 5 évnél ez a mostani, havi 92 ezer forintról felugorhat 105 ezer forintra, 10 év hátralévő futamidő esetén 50 ezerről 65 ezerre, míg 20 évnél 30 ezer forintról 47 ezerre.

Related Articles