steksz.hu

CSOK-kal vagy anélkül? Érdemes számolni az új szabályokkal

CSOK-kal vagy anélkül? Érdemes számolni az új szabályokkal
Január 1-jétől indul a CSOK Plusz, ami leváltja az addig elérhető CSOK-támogatást. A változó támogatási formák általában hatással vannak az ingatlanpiaci forgalomra az év végén és az új év elején: növekvő kereslet, esetleg kivárás érezhető. 
Sok ingatlanvásárlás előtt álló család, illetve gyermeket tervező pár gondolkodhatott el az elmúlt hónapokban azon, hogy mit tegyenek: még a régi CSOK éri meg számukra jobban, és így minél előbb lépjenek az ügyben, vagy inkább az új CSOK Plusz. Akik számára az előbbi, azok az év utolsó hónapjaiban erősítik az ingatlanpiacot vevőként, míg az utóbbit kihasználni tervezők az idén még kivárnak, és majd csak jövő év elején jelennek meg ingatlanvásárlási szándékkal – jelezte a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége.
A különbség jelentős a két támogatás között: míg a CSOK alapvetően egy vissza nem térítendő támogatás, addig a CSOK Plusz egy kamattámogatott hitel. Azt is figyelembe kell venni, hogy a CSOK által elérhető támogatási összegek annak bevezetése óta nem változtak, ahogy a hozzá kapcsolódó hitel összege sem, miközben számottevő ingatlan-áremelkedés következett be.
Az idei év végén így a maximálisan elérhető 10 millió forintos támogatási összeg már meglehetősen szerénynek tűnik, ha figyelembe vesszük a mostani budapesti ingatlanárakat. A CSOK Plusznál ezzel szemben három gyermek esetében 50 millió forintos, kedvezményes kamatú hitelt igényelhetnek a családok, ami jobban igazodik a realitáshoz.
Az persze kétségtelen, hogy sokak számára, még egy ekkora hitel mellett sem egyszerű a jelenlegi árszinteken a családjuk számára megfelelő ingatlant vásárolni. Hiszen a törlesztőrészlet a kedvező kamat ellenére is komoly részt szakíthat ki a havi jövedelemből.
Némi könnyebbség, hogy az önerő a Babaváró hitel révén jövőre is biztosítható. Arra azonban figyelni kell, hogy a Babavárónak szintén változnak a feltételei: például 41 év helyett 30 év lesz a korhatár, miközben a maximális hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik.
Ugyanakkor a feltételek azon elemére is érdemes egy pillantást vetni, hogy a CSOK Plusz csak azok számára kihasználható támogatás, akik még gyermekvállalás előtt állnak. Ez pedig jelentős változást jelent a CSOK-hoz képest, és leszűkíti a potenciális igénylők körét. Így azok számára, akik már nem terveznek további gyermeket, szintén indokolt volt élni az eddigi támogatással.
Az ingatlanpiac egész évben hullámzott, elsősorban a magas hitelkamatok miatt, és a forgalom összességében mérsékeltebb, mint az azt megelőző, 2022-es évben. Csak a nyári hónapokban kezdett magához térni, de ezt követően is inkább a már említett hullámzás jellemezte, ami akár a jövő évben is megmaradhat.
editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük