steksz.hu

Több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk

Több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk

Az idei harmadik negyedévében a háztartási hitelek folyósítása és törlesztése is nőtt az előző negyedévhez képest. A folyósítás meghaladta a törlesztések összegét, így a háztartási hitelek állománya emelkedett. A legnagyobb összegben az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állománya növekedett, ami leginkább a babaváró hitel állomány emelkedésének köszönhető.

2023 harmadik negyedévében a háztartási hitelek állománya emelkedett, mivel több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk. Így szeptember végére már rekordnagyságú, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel a lakosság – áll a jegybank friss tájékoztatójában.

A legnagyobb összegben az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állománya növekedett, ami leginkább a babaváróhitel-állomány emelkedésének köszönhető, írja az MNB.

2023. szeptember végén a háztartási hitelek 1,5%-a volt 90 napon túli késedelemben, ami lényegében nem jelent
változást a korábbi negyedévhez képest. A forint hitelek közül legnagyobb arányban a személyi hitelek és a gépjárműhitelek voltak 90 napon túli fizetési késedelemben: előbbi esetében az állományok 4,1%-a, utóbbi esetében az állományok 4,7%-a haladja meg a 90 napos késedelmet. A személyi hitelek tekintetében lényegében nem történt változás, míg a gépjárműhiteleket vizsgálva 0,3 százalékpontos csökkenés történt az előző negyedévhez képest.
Az átstrukturált hitelek aránya tovább mérséklődött, a negyedév során 4,4%-ról 4%-ra csökkent.

Related Articles