steksz.hu

Egy kártyán átlagosan 130 ezer forintos tartozása van a magyaroknak

Egy kártyán átlagosan 130 ezer forintos tartozása van a magyaroknak

Soha ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak még a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az, hogy november végére héthavi mélypontra esett a hitelkártya-tartozás összege, nem feltétlenül jelent fordulatot – a trendek szerint a novemberi „megpihenést” erőteljesebb karácsonyi eladósodás követi.

Bár hét hónapos mélypontra jutott, de éves szinten még így is 5 százalékot meghaladó mértékben, 151,7 milliárd forintra nőtt 2023 novemberére a magyar lakosság hitelkártya-tartozása. A 2023. évi összegekhez hasonló mértékű kártyatartozásokkal hónapokon keresztül utoljára 2014-ben bírtak a magyar háztartások, ám akkoriban a forgalomban lévő hitelkártyák száma még meghaladta az 1,41 millió darabot. Az elmúlt év őszén, 2023 szeptemberében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint viszont 400 ezerrel kevesebb, 1,11 millió plasztik hitelkártya volt csak forgalomban.

Ennek köszönhetően az egy kártyára jutó hitelkártya-tartozás 2023-ban már stabilan 130 000 forint fölött volt. A fentieknek köszönhetően az egy kártyára jutó tartozás növekedése értelemszerűen lepipálta a teljes tartozás bővülési ütemét, egész évben 10 százalék felett volt – csak a novemberi csökkenésnek köszönhetően szorult hajszállal ezen szint alá. További részletek a cikkben.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük