steksz.hu

Ha drágább is, észszerű újépítésű ingatlant vásárolni?

Ha drágább is, észszerű újépítésű ingatlant vásárolni?
Sokan a magas áraik miatt egyáltalán nem is foglalkoznak az újépítésű ingatlanok kínálatával. Pedig, ha a megtérülést és a használt ingatlanok felújítási költségét, illetve az energiahatékonyságnál tapasztalható különbségeket is figyelembe vennék, akkor már árnyaltabb lenne a kép.
Ha megtérülés szempontjából vizsgáljuk, akkor 10-20 év alatt behozhatja az árát egy újépítésű ingatlan – vélekedett Nagy Csaba, a Balla Ingatlan tartozó dél-budai régiós vezetője. Itt egyrészt a jobb energiahatékonyságra, másrészt arra kell gondolni, hogy egy újépítésű ingatlan esetében még évekig nem lesz szükség felújításra, ráadásul építtetői garancia vonatkozik rá, mely 3 évtől indul.
Érdemes használt lakás vásárlásakor kalkulálni a felújítási költségekkel is, melyek ingatlantípusonként is eltérnek – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója. Panellakás felújítása esetén – amennyiben megelégszünk az alsó, illetve alsó középkategóriás alapanyagokkal – átlagosan 60-65 ezer forintos felújítási költséggel számolhatunk négyzetméterenként. Ez egy 50 négyzetméter alapterületű panellakás esetén 3-3,5 millió forintos felújítási költséget jelent. Ugyanakkor, ha szeretnénk igényesebb anyagokat felhasználni, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, és így a költségeink akár a 100 ezer forintot is elérhetik négyzetméterenként.
Mindenesetre panelek esetében kijelenthető, hogy a felújított és felújítandó ingatlanok árkülönbsége mintegy 10-15 százalékkal tér el egymástól.
A téglalakások felújítása esetén, különösen a nagypolgári ingatlanoknál, a paneleknél említett felső határ a kiindulópont, köszönhetően a nagyobb falfelületeknek, a vakolás miatti magasabb bontási költségeknek, a saját fűtési rendszer korszerűsítésének. Emellett figyelembe kell venni, hogy a felhasznált anyagok is általában drágábbak, így egy teljes felújítás költsége 100-150 ezer forint körül mozog négyzetméterenként, ami 15-20 százalékos árkülönbséget is eredményezhet az egyes ingatlanoknál.
A harmadik kategóriába pedig a családi házak kerülnek, ahol a korábban említett tételek kiegészülnek a tető, a homlokzat, az udvar és a kert, illetve a kerítés felújításának költségével. Így könnyen összejöhet akár 200-250 ezer forintos felújítási költség is négyzetméterenként, mely az ingatlan értékének 25-30 százalékát is kiteheti.
Ezekkel a felújítási költségekkel kell tehát számolni az összehasonlításnál, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az újépítésű ingatlanok ugyan drágábbak, azonban ezek építésekor figyelembe veszik a beruházók a legújabb energetikai előírásokat, ezáltal szinte biztosan kedvezőbb fenntartási költségre számíthat a tulajdonosuk körülbelül 15-20 évig, mint használt lakás vásárlása esetében – vélekedett Balla Frigyes.
Ha az újépítésűek mellett dönt, Tatabányán a Panoráma-lakóparkban sorházi ingatlanokat, garázzsal, tárolóval lekötésre kínál a komplexingatlan.com.
editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük