steksz.hu

Harmincmillióból ilyen otthont vehetünk

Harmincmillióból ilyen otthont vehetünk

Országos átlagban a tavalyinál 7 százalékkal többet, csaknem 43 millió forintot fordítottak otthonteremtésre a vásárlók 2024 elején. Az átlagos négyzetméterárak alapján azonban 30 millió forint is elegendő lehet a vármegyeszékhelyeken. 

2024-ben visszatért a lendület, a Duna House eladásai alapján országos szinten a tavalyinál csaknem 3 millió forinttal, átlagosan 42,9 millió forintra nőtt az otthonteremtés költsége, a négyzetméterenkénti átlag pedig 10 százalékkal lett több, 569 ezer forintra ugrott.

Ami a lakást illeti…

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás. A dobogó második helyezettje 2024 elején Miskolc lett, ahol a tavalyinál 6 négyzetméterrel kisebb, 80 négyzetméteres lakás kapható ugyanazért az összegért. Szolnokon és Tatabányán szinte azonos, 64-65 négyzetméteres lakások kerültek ennyibe, a vidéki nagyvárosok közül 56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból Nyíregyházán, Szegeden és Szombathelyen.

A komplexingatlan.com adatai szerint ebből az összegből Győrben, Sziget városrészben egy 1 plusz 1 szobás, 42 négyzetméteres lakás kapható, addig Dunaújvárosban már 62 négyzetméter jön ki.

És a családi házak? 

A családi házakat vizsgálva a vármegyeszékhelyek között fele-fele arányban nőttek, illetve csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az  első két hónapban a tavalyinál nagyobb kertes házakat lehetett vásárolni Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A csúcstartó Miskolc, ahol akár egy 150 négyzetméteres családi házra is elegendő lehet a 30 millió forintos büdzsé, de Kaposváron és Szolnokon is bőven 100 négyzetméter feletti otthonokat vehetnek a vásárlók a megadott összegből. A vidéki vármegyeszékhelyek közül a családi házaknál Veszprém számít a legdrágábbnak, itt 30 millió forint mindössze egy 35 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ami a tavalyinál 21 négyzetméterrel szerényebb alapterületet jelent.

A komplexingatlan.com kínálati listáján Téten egy 90 négyzetméteres, két szobás családi ház vételára (28 millió forint) fér ebbe bele.

Fotó: komplexingatlan.com

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük