steksz.hu

Nyaralóban gondolkodik? Nem elérhetetlen!

Nyaralóban gondolkodik? Nem elérhetetlen!

Érdemes-e belevágni egy kihagyhatatlannak tűnő nyaraló vagy hétvégi ház megvásárlásába, ha hitelből szeretnénk fedezni a vételárat? A kölcsön folyósítása azon múlhat, mi szerepel a ház tulajdoni lapján fő rendeltetésként. 

Magyarországon a zártkertek nagyságát mintegy 200 ezer hektárra teszik, sok hétvégi ház vagy nyaraló ilyen besorolású telken fekszik. A kölcsön folyósítása azon múlhat, mi szerepel a ház tulajdoni lapján fő rendeltetésként: hétvégi ház, nyaraló vagy üdülő esetében már találunk olyan bankot, amely hitelt ad a vásárláshoz. Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel, akkor általában piaci lakáshitel felvételével működhet a finanszírozás. Ha olyan külterületi, vagy zártkerti ingatlan a cél, aminek a megnevezése például présház, szántó, szőlő, erdő, kert, gazdasági épület vagy művelési ág alól ki nem vett terület, ezek többsége nem elfogadható fedezet egyik banknál sem. Erre az esetre megoldást jelenthet, ha saját, meglévő lakóingatlanra vesz fel az ügyfél szabad felhasználású jelzáloghitelt.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ilyen hétvégi házra magasabb az ingatlanadó, s a kért hitelhez nagyobb önerő szükséges (akár a költség fele), s egyes esetekben másik ingatlan bevonását is kérhetik a jelzáloghitelbe. Lényeg, hogy a minimális hitelbiztosítéki értéke elérje a 3-4 millió forintot, ami az adott településtől függően legalább 5-6 millió forint forgalmi értékű üdülőt jelent.

Állami támogatásra viszont nagyon ne számítsunk: kiesik a csok, a falusi csok, ami viszont megoldás lehet, az a szabad felhasználású babaváró hitel esetleg személyi kölcsön.

Érdemes tudni, hogy a hétvégi ház 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját, 90 napnál nem régebbi térképmásolatát, alaprajzot és épületbiztosítási kötvényét kell mellékelni a hitelkérelemhez.

S ha már nyaraló: mennyibe kerül a fenntartása? Húszezer forint havonta – egy átlagos nyaraló esetében nagyjából ennyivel számolhatunk. Mindezt persze akkor, ha nem fogadunk egy gondnokot, aki azokon a hétvégén is figyel rá, s nyírja a füvet, amikor nem megyünk le a hétvégi házunkhoz. Ha egy-egy időszakban kiadjuk, az viszont hozhat néhány tízezer forintot a konyhára.

A komplexingatlan.com kínálatában Vértesszőlősön kínálnak 19,9 millió forintért egy kis házat egy kis tóval. Lipót üdülőövezetében egy 20 négyzetméteres nyaraló 218 négyzetméteres telken, 22,99 millióért eladó. Császáron egy három szintes, állandó lakhatásra alkalmas zártkerti ingatlan, melynek a legalsó szintje egy boros pincében végződik, 31,9 millióért vihető.

Fotó: komplexingatlan.com

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük