steksz.hu

Megállt a lakbérek emelkedése

Megállt a lakbérek emelkedése

Országosan gyakorlatilag stagnált, a fővárosban kismértékben csökkent a kínálati lakbérek szintje az előző hónaphoz képest – állapította meg a KSH-ingatlan.com-lakbérindex.

Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12, a 2015-höz képest pedig 94, illetve 84 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek. A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél.

 

Hírgrafika: steksz.hu

Balogh László gazdasági szakértő az MTI-nek küldött kommentárjában ismerteti azt is, hogy október
közepére Budapesten 240 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér, szemben a szeptemberi 230 ezer forinttal: „Bár ez első látásra jelentős havi szintű drágulásnak felel meg, amely némi korrekciót is jelenthet az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után. Július közepén ugyanis pont erről az árszintről vágtak neki az albérletszezonnak a fővárosi kiadó lakások tulajdonosai. Másrészt szerepet játszik az emelkedésben, hogy az egyes kerületek bérleti díjai eltérő dinamikával mozognak.”
A szakértő szerint számottevő áremelkedés nem várható a következő időszakban, mert a fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével. Ezt jelzi az is, hogy a két legnagyobb albérletkínálattal rendelkező kerületekben, a XI.-ben és a XIII.-ban 240 ezer és 230 ezer forinton stagnáltak a bérleti díjak szeptember közepéhez képest.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük