steksz.hu

Milyen ingatlanok lesznek keresettek idén?

Milyen ingatlanok lesznek keresettek idén?

Több tényező is befolyással lehet az idei évben arra, hogy milyen ingatlanok lesznek népszerűek a vevők körében. Hogy csak néhányat említsünk: változás történt a CSOK-nál és a hitelek kamatai is mérséklődnek, mely általában a nagyobb ingatlanok felé tereli a keresletet. De mit mondanak a szakértők?

Az „impulzusvásárlások” teljesen eltűntek, és míg korábban sokan a lehetőségeikhez képest drága ingatlanoknál a hitelfelvételhez nyúltak, most ez nem jellemző – jelezte még a tavalyi év elején Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint leginkább a kisebb, 1-3 szobás tégla- és panellakásokat keresték a vevők 2023-ban, valamint az újszerű, korábban épült lakóparkokban található lakásokra is érezhető volt az igény.

A hitelkamatok tavaly óta szelídültek, így ma már hallani arról is, hogy egyedi esetekben akár 6 százalék alatti kamatszinten is lehet kapni lakáshitelt. Ez növelheti a hitelfelvételek számát és nagyságát, a hitelre vásárló vevők pedig általában könnyebben engedik meg maguknak a nagyobb méretű, kényelmesebb ingatlanokat.

Ugyanakkor a keresletet némiképp az is befolyásolja, hogy az első ingatlanpiaci beszámolók szerint új lendületet adott a piacnak az idei év elején induló CSOK Plusz, mely jelentős mértékben eltér elődjétől: míg a CSOK alapvetően egy vissza nem térítendő támogatás volt, addig a CSOK Plusz egy kamattámogatott hiteltermék.

Sok eladó mindenesetre megpróbálja beárazni most az új támogatást, ami a gyakorlatban egyszerűen áremelést jelent – jelezte Nagy Csaba, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a CSOK Pluszos vásárlások száma mindössze 5-10 ezer körül alakulhat az idén. Ezt a számot annak fényében érdemes értelmezni, hogy Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója szerint az idei évre várt tranzakciószám 100-120 ezer között alakulhat.

Nagy Csaba szerint az lehet biztosan elmondani, hogy továbbra is a jó helyen lévő, jó infrastruktúrával rendelkező, átlagos méretű lakások lesznek a legkelendőbbek, melyek tavaly is slágerterméknek számítottak, hiszen ezek a legértékállóbb lakások. Úgy véli ugyanakkor, hogy a CSOK-osok akár a felújítandó lakásokat is meg fogják venni megfelelő elhelyezkedés esetén, bár nyilván a minimális méret ezeknél az egy nappali plusz két hálószoba.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük