steksz.hu

Ne mondjunk le az adóvisszatérítésről!

Ne mondjunk le az adóvisszatérítésről!

Bár javul a tendencia, évente még mindig több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat elmulasztásával – hívta fel a figyelmet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ). 

A szövetség elnöke közleményében közölte, tagpénztáraikhoz 2021-ben érkezett befizetéseknél a veszni hagyott különbség még több mint hétmilliárd forint volt, 2022-ben viszont már alig haladta meg az ötmilliárdot, így javuló tudatosságról lehet beszélni. 

Kiemelték, önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek a portálon nemcsak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem dönteniük kell az öngondoskodást szolgáló befizetések utáni adóvisszatérítésről is.

Nyilatkozni kell arról, hogy melyik számlára érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre összesen járó, legfeljebb 150 ezer forintos kedvezmény.

A nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezőknél akár a 280 ezer forintot is elérheti az szja-visszatérítés – részletezték. Az adóvisszatérítés összege nem osztható meg, csak egyetlen pénztári számla jelölhető meg, további feltétel, hogy ezen a számlán az adóévben befizetésnek, jóváírásnak, lekötésnek, illetve szolgáltatás-igénybevételnek kellett történnie – írták.

Az ÖPOSZ közleményében kitért arra, hogy adataik alapján egyre tudatosabbak az öngondoskodók, hiszen amellett, hogy folyamatosan nő a nyugdíj- és egészségpénztári tagok összlétszáma – a múlt év végén már elérte az 1,04 milliót -, évről-évre emelkedik az öngondoskodásra fordított összeg is.

2023-ban a pénztárszövetséghez tartozó kasszákhoz 198,7 milliárd forintot fizettek be az öngondoskodó tagok, és a munkáltatók az egy évvel korábbi 180,2, illetve a 2021-es 167,2 milliárd forintot követően, amelyet a megelőző év befizetései után visszaigényelt 30,9 milliárd forint egészített ki.
Az adatokból jól látszik, hogy a visszatérítésről való rendelkezés során arányaiban jóval többen választják a már rövid távon, és sokoldalúan felhasználható egészségpénztárakat a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások helyett. Míg ugyanis a tagi befizetések kétharmada a nyugdíjkasszákba érkezik, addig a visszajáró adónak már csak alig több mint a felét kérik ebbe az öngondoskodási ágba.

Related Articles