steksz.hu

Tíz százalékra csökkentették a jegybanki alapkamatot

Tíz százalékra csökkentették a jegybanki alapkamatot

Újabb kamatvágásról döntött a Magyar Nemzeti Bank, most 0,75 százalékkal, pontosan 10 százalékra csökkentették az alapkamatot. Az Erste szerint a nyár elejére 6,5-7 százalékra csökkenhet. 

A magyar gazdaságban a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás tartósan alacsony. Az ország kockázati megítélése a folyó fizetési mérleg trendszerű javulása következtében a változékony globális hangulat közepette is tovább javult – ezt jelölték meg okaként a mostani kamatvágásnak.

Kisebb meglepetést hozott a Monetáris Tanács legutóbbi kamatmeghatározó ülése – olvasható az Erste Bank elemzői közleményében. Mint Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője írja: a majdnem egyöntetű 100 bázispontos kamatcsökkentést váró elemzői konszenzussal szemben a testület az előző hónapokban „megszokott” óvatosabb, 75 bázispontos kamatcsökkentő lépés mellett döntött.

Mint mára széles körben ismert: a jegybanki alapkamat új szintje így 10 százalék lett. Értelemszerűen 75 bázisponttal csökken a kamatfolyosó felső, illetve alsó széle is: rendre 11, illetve 9 százalékra. A kamatdöntést követő alelnöki sajtótájékoztató hangsúlyozta, hogy bár a gazdaság fundamentális tényezői, az infláció csökkenése és a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása a nagyobb kamatcsökkentést is lehetővé tette volna, az elmúlt napok pénzpiaci folyamatai óvatosságot indokoltak.

Ami a dezinflációt illeti, a jegybank szerint a magyar gazdaságban a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás tartósan alacsony. Mindez párosulva a folyó fizetési mérleg trendszerű javulásával lehetővé tette a kamatcsökkentés folytatását.

Ismét két forgatókönyv volt a tanács előtt: a 75 és a 100 bázispontos csökkentés lehetősége.

A tanács „nagy többséggel” döntött az óvatosabb lépés mellett, tehát most – a korábban megszokottal szemben – nem volt egyhangú a döntés.

Az alelnök többször is hangsúlyozta az adatvezéreltséget, aminek megfelelően fogják meghozni az elkövetkező hónapokban is a döntéseiket – áll az Erste Bank által kiküldött közleményben.

Amennyiben javul a kockázati megítélés az elkövetkező egy hónapban, nem zárható ki, hogy az MNB februárban már valóban 100 bázispontra gyorsít a kamatvágás ütemén. Mivel azonban véleményük szerint már a második negyedévben kifullad a mostani ütemes dezinfláció, és az éves index várhatóan újra kikerül a jegybanki célsávból, nem biztos, hogy érdemes lesz egy nagyon rövid időre gyorsítani. Összességében a kamatcsökkentések folytatására kétségkívül van tér továbbra is, s várakozásuk szerint a nyár elejére 6,5-7 százalékra csökkenhet az alapkamat.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük