steksz.hu

Csökkenő lakásárak mellett növekedhet a kereslet

Csökkenő lakásárak mellett növekedhet a kereslet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb lakásárindexe szerint 2023 harmadik negyedévében minden településtípuson enyhén csökkentek a lakásárak a megelőző negyedévhez képest. 

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató MNB lakásárindex alapján 2023 harmadik negyedévében 1,7 százalékkal csökkentek a lakásárak az előző negyedévi 2 százalékos áremelkedést követően, de reál értelemben (az árszínvonallal tekintve, azaz az inflációval korrigált) éves szinten 12,0 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

A vidéki városokban 0,9 százalékkal csökkentek a lakásárak 2023 harmadik negyedévében, ezzel az éves áremelkedés üteme 3,4 százalékról 2,2 százalékra mérséklődött. A községekben 2,8 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető a harmadik negyedévben, ugyanakkor éves összevetésben a lakásárak 0,7 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszaki szinteket. Országos átlagban 1,7 százalékkal mérséklődtek a lakásárak 2023 harmadik negyedévében, ezzel az éves lakásár-dinamika 1,5 százalékra lassult.

A fővárosban 2023 harmadik negyedévében 2 százalékkal mérséklődtek a lakásárak az előző negyedévi 1,2 százalékos áremelkedés után. A vidéki városokban a megelőző negyedévi 0,6 százalékos drágulást követően a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. A községekben csökkentek legnagyobb mértékben a lakásárak a harmadik negyedévben, mintegy 2,8 százalékkal, ennek ellenére 0,7 százalékkal magasabban tartózkodtak az előző év azonos időszakához képest.

A régiók többségében a városi lakásárak csökkenése volt megfigyelhető a harmadik negyedévben.

A közép-magyarországi és közép-dunántúli régiók városaiban rendre 4,8 és 2,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, ezzel éves összevetésben 3,4 százalékos, illetve 1,4 százalékos árcsökkenés következett be.

A KSH adatai szerint a fővároson kívül csak néhány nagy településen adtak el jelentős számú új lakást. Ezek átlagos négyzetméterára Siófokon elérte a fővárosi szintet (1,3 millió forint), míg Győrben 800 ezer, Kecskeméten 700 ezer, Nyíregyházán 600 ezer forint közelében volt. A használt lakások piacán egy lakás átlagos ára 26,5 millió forint volt, átlagosan 432 ezer forintos négyzetméteráron keltek el.

Nyugat-Dunántúlon még nem ennyire kedvező – a lakásárakat tekintve – a fordulat, de Győrben 2023 novemberében a lakások átlagos négyzetméterára 795 ezer 234 forint volt (itt egy ennél olcsóbb), Mosonmagyaróváron 725 ezer 930 (íme egy jó ajánlat), Tatabányán 551 ezer 828, míg Budapesten a III. kerületben 999 ezer 213 forintot kóstál.

Szakértők szerint az idén változás várható a lakáspiaci forgalmat tekintve. A tavalyi visszaesés után növekedhet az adásvételek száma, mely köszönhető lesz a csok plusz indulásának és a falusi csok bővítésének, részben pedig az korábban elhalasztott vásárlások pótlásának és az egyre lejjebb ereszkedő lakáshitelkamatoknak.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük