steksz.hu

Több külföldi vásárolhat idén hazai ingatlant, főleg a 200 milliós kategóriában

Több külföldi vásárolhat idén hazai ingatlant, főleg a 200 milliós kategóriában

Egy új szabályozás miatt tovább nőhet a külföldi befektetők aktivitása a hazai ingatlanpiacon, ez leginkább az 500 ezer eurónál, vagyis 190-200 millió forintnál drágább lakóingatlanokat érintheti a legjobban.

Az ingatlan.com elemzése alapján januárban 16 százalékkal nőtt a 200–500 millió forintért eladásra kínált budapesti lakóingatlanok iránti érdeklődés az egy évvel korábbihoz képest, de a megyeszékhelyeken is 25 százalékos volt ez az emelkedés. A topkategóriát jelentő 500 millió és 5 milliárd forint közötti ingatlanok esetében viszont csökkenés látható.

A mozgás mögött az az új jogszabály áll, ami alapján az EU-n kívüli országokból érkezők vendégbefektetői vízumot kaphatnak akkor, ha legalább 500 ezer euróért vásárolnak lakóingatlant vagy minimum 250 ezer euróért vesznek a jegybank által nyilvántartott ingatlanalapok befektetési jegyeiből.  

„Az EU több országában is működik hasonló szabályozás, Magyarországon 500 ezer euró – vagyis 190-200 millió forint – a lakásvásárlás alsó értékhatára, ami a hazai ingatlanpiac felső szegmensét fedi le. Jelenleg több mint 8500 olyan lakóingatlan szerepel a kínálatban, amely megfelel ezeknek a feltételeknek” – mondta a portál szakértője. .

Azt is közölte, hogy a saját adataik alapján a legtöbb külföldi lakásvásárló továbbra is az uniós országokból érkezik. Az EU-n kívüli helyszínek közül pedig tavaly az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Törökországból, Indonéziából és Svájcból érkezett jelentős számú érdeklődés az eladó lakóingatlanokra.

Hasonló ajánlattal a komplexingatlan.com-on is találkozunk: 300 millió forintért árulják Győrben, Nádorvárosban, Bem tér mellett, csendes, igényes környezetben, 2017-ben épült, exkluzív, 3 lakásos társasház mindhárom lakását egyben. A lakások mindegyike 100 négyzetméteres, luxus kialakításúak.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük