steksz.hu

Beleszámít meglévő gyerek a CSOK Pluszba?

Beleszámít meglévő gyerek a CSOK Pluszba?

A CSOK Plusz csak újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek számítanak a felvehető hitelösszeg nagyságánál. Meglévő gyerek viszont nem vehető figyelembe a jóváírásnál, vagyis a CSOK Plusz felvétele után másodikként megszületendő gyermekre lép be elsőként a 10 milliós tőkeleírás lehetősége.

 

Megírtuk: új, az első közös otthon megvételekor felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány CSOK Plusz néven 2024 január elsejével. A leglényegesebb pontjai, hogy 5000 fő feletti településeken vehető igénybe, a felvehető hitel gyerekszám függvényében 15, 30, vagy 50 millió forint, a kamat mértéke 3 %, az önrész pedig  10 % (felújításnál, bővítésnél 20%).

Hornung Ágnes családügyi államtitkár a csok plusz részleteiről nemrégiben azt mondta a Portfóliónak, hogy a támogatás csak újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek számítanak a felvehető hitelösszeg nagyságánál. Vagyis, egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával igényelheti az 50 millió forintos CSOK Pluszt.

A 10 milliós hitelelengedésnél a másodikként megszületendő gyereket veszik figyelembe, így ott a meglévőt nem kalkulálják bele.

Vagyis a CSOK Plusz felvétele után másodikként megszületendő gyermekre lép be elsőként a 10 milliós tőkeleírás lehetősége. A meglévő gyermekek ebben a tekintetben nem vehetőek figyelembe.

A feltételek teljesítéséhez az első gyermek megszületésének 4, a másodikénak 8, a harmadikénak 10 éven belül kell megtörténnie a Csok Plusz folyósítását követően.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük