steksz.hu

Erősödhet a forint a következő hetekben – van honnan izmosodni

Erősödhet a forint a következő hetekben – van honnan izmosodni

Az OTP Bank szakemberei most megjelent, második negyedéves befektetési stratégiájukban úgy számolnak,  erősödhet a forint, valamint a júniusi önkormányzati és EP-választások után kiigazító csomagot jelenthet be a magyar kormány.

Az elmúlt két évben talán a gazdasági növekedésnél is nagyobb hangsúlyt kapott az infláció a világgazdaságban. Mostanra Amerikában és Európában is 3 százalék környékére esett vissza a fő inflációs mutató és a maginfláció is. Ugyanakkor az OTP Bank elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a rövidtávú inflációs mutatók ismét emelkedésnek indultak. A gazdaságban és a piacokon is a november elején esedékes amerikai elnökválasztás lesz 2024 meghatározó eseménye. 

A magyar gazdaság 2024-ben 2 százalékkal növekedhet az OTP Bank elemzői szerint, amit elsősorban a reálbérek emelkedése miatt élénkülő fogyasztás hajthat. A rezsitámogatások visszafogása valamennyit javít a büdzsé helyzetén, így a tavalyi 6,7 százalékos deficit 5-5,5 százalékra csökkenne reálisan. Ez azonban még jóval a most megemelt cél felett van, ezért az elemzők arra számítanak, hogy a júniusi önkormányzati és EP-választások után kiigazító csomagot jelenthet be a kormány.

A magyar infláció éves átlaga az év közepére 3,5 százalék körülire eshet vissza, majd 2024 végére újra 5 százalék közelébe emelkedhet.

A forint utóbbi hetekben látott gyengélkedése után az OTP Bank szakemberei úgy gondolják, hogy a magyar deviza korrekciójára, vagyis erősödésére számíthatunk a következő hetekben, ezt támogathatja a befektetők jelenlegi pozicionáltsága (talán túlságosan is a forint ellen fogadnak), a még mindig magas kamatszint és az MNB óvatos lépései is.

Related Articles