steksz.hu

Otthonfelújítás: roham várható nyáron a szakemberekért

Otthonfelújítás: roham várható nyáron a szakemberekért

Az építőiparban érdekelt cégek egyöntetűen lelkesedéssel fogadták az új otthonfelújítási programot. Kérdés, lesz-e elég szakember, ha beindul a program. 

A júniusban induló programban azok az ingatlantulajdonosok igényelhetnek maximum hatmillió forintos kamatmentes hitelt, akiknek 1990-nél korábban épült és gázhálózatra csatlakozott családi házuk van. A hitelhez egymillió forint önerőt kell felmutatni, a hatmillió forint részben vissza nem térítendő támogatás is: attól függően, hogy az ingatlan az ország melyik járásában van, 2,5–3,5 milliót elenged a hitelező. A hitel visszafizetésére nyolc év van, a havi törlesztője így 25–36 ezer forint lesz. A programról itt írtunk korábban.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) azt közölte, hogy a 108 milliárd forintos keretösszegű támogatási program idén mintegy 30 000 lakás igényes, energiamegtakarítást szolgáló felújítására ad lehetőséget, és mintegy 200 milliárd forint nagyságrendű építési feladatot generál, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára. A támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már a 2024-es őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások – jelentette ki Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke rámutatott, a magyar építőipar nagyon várta már ezt a támogatási formát, mert ez teszi teljessé a csok plusz és a napelemprogram kínálatát. Az építőiparban tevékenykedő legtöbb kis- és középvállalkozást pozitívan érintheti a lehetőség, amelyet várhatóan sokan fognak igénybe venni, hiszen a lakosság körében sok az elhalasztott építkezés és felújítás.

A Telex összeállítása szerint azonban gondot jelenhet, hogy  a felújításba belevágók nem találnak majd elegendő szakembert, egyszerre nem lesz elég épületgépész, homlokzati hőszigetelő és nyílászáró-beépítő.

Related Articles